Dogovorena povoljnija pravila za korisnike obiteljskih mirovina

Dvije su ključne izmjene: dijelu umirovljenika mirovine će se povećati za 10 posto, a druga izmjena donosi mogućnost korištenja dijela mirovine umrlog supružnika uz zadržavanje osobne mirovine.

271
obiteljske mirovine
[Izvor: vlada.hr]

Obiteljske mirovine od početka iduće godine obračunavat će se prema novom modelu koji je predstavljen u četvrtak. Dvije su ključne izmjene: dijelu umirovljenika mirovine će se povećati za 10 posto, a druga izmjena donosi mogućnost korištenja dijela mirovine umrlog supružnika uz zadržavanje osobne mirovine. Izmjene će obuhvatiti oko 300 tisuća umirovljenika, a iz proračuna će se za tu namjenu izdvojiti 1,1 milijarda kuna. Izmjene zakona na snagu bi trebale stupiti 1. siječnja 2023. godine.

“Za više od 136 tisuća korisnika obiteljska mirovina će se povećati za 10 posto, odnosno u prosjeku za oko 250 kuna. Ukupno je to oko 365 do 370 milijuna kuna u 2023. godini”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Omogućujemo i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne imovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom od početka iduće godine za više od 155 tisuća korisnika obiteljskih mirovina ukupna mirovina povećat će se u prosjeku za oko petsto kuna”, dodao je Plenković.

Pravo na dio obiteljske mirovine može se ostvariti samo ako mirovinu koristi udovica ili udovac. Osim toga, osoba koja koristi dio obiteljske mirovine mora biti starija od 65 godina i mora biti jedini korisnik obiteljske mirovine.

Do sada nije bilo moguće koristiti dvije mirovine istovremeno, a sada se usklađujemo s europskom praksom.

“Iznos dijela obiteljske mirovine na koji ima pravo supružnik preminule osobe određuje se izmjenama i dopunama zakona u visini od 27 posto obiteljske mirovine, s time da se propisuje najviši i najniži iznos”, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Zastupnik Silvano Hrelja, koji je podršku vladajućima uvjetovao donošenjem ovih izmjena, istaknuo je kako se ovim ispravlja nepravda prema korisnicima obiteljskih mirovina koji nisu imali pravo na dio mirovine preminulog supružnika.

>>Sustav obiteljskih mirovina bit će dogovoren do kraja mjeseca