MOL u novu tvornicu propilena ulaže 173 milijuna eura

Postrojenje će proizvoditi 100.000 tona propilena i pokrivat će značajan udio MOL-ovih potreba za kemijskim materijalom, uključujući potrebe kompleksa za proizvodnju poliola koji se već gradi

21
[Izvor: MOL]

Na službenoj ceremoniji u mađarskom Tiszaújvárosu položen je kamen temeljac za novu tvornicu propilena kompanije MOL Petrochemicals. Izgradnja postrojenja iz temelja investicija je vrijedna nešto više od 173 milijuna eura, a proizvodit će 100.000 tona propilena te pokrivati značajan udio MOL-ovih potreba za kemijskim materijalom, povećavajući tako samodostatnost kompanije. Tvornica će osiguravati propilen kompleksu za proizvodnju poliola koji se već gradi, a koji će Tiszaújváros pretvoriti u kemijsku prijestolnicu regije. Izgradnja tvornice propilena pružit će priliku za zapošljavanje tisućama ljudi i dugoročno stvoriti konkurentna radna mjesta.

Izgradnja nove tvornice propilena dobro se uklapa u ažuriranu strategiju MOL Grupe SHAPE TOMORROW 2030+ jer MOL-u osigurava stalno povećanje udjela negoriva u svom portfelju. MOL Grupa osigurala je približno 4,1 milijardi eura za ulaganja koja će Tiszaújváros pretvoriti u glavni grad kemijske industrije regije. Novo postrojenje ima važnu ulogu u razvoju jer će osigurati stabilnu opskrbu materijalima za tri proizvodne linije kompanije MOL Petrochemicals, a 100.000 tona propilena koji će se proizvoditi osiguravat će četvrtinu ukupnih potreba kompanije.

“U posljednjih pet do deset godina MOL je Tiszaújváros pretvorio u jedinstveno kemijsko središte i taj se grad sada nesumnjivo smatra jednom od najsuvremenijih petrokemijskih metropola. Tu smo već izgradili tvornicu butadiena te tvornicu sintetičke gume koja je izgrađena u suradnji s japanskim stručnjacima, a u gradu se nalazi i najveća mađarska industrijska investicija u posljednjih 30 godina, kompleks za proizvodnju poliola vrijedan 1,3 milijarde eura”– rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe. Istaknuo je da je izgradnjom tvornice propilena MOL došao do važne prekretnice na putu prema kemijskoj transformaciji i energetskoj tranziciji. „Ova tvornica jača naše kapacitete za samoopskrbu, što je od velike vrijednosti za cijelu državu. Povijest nam s vremena na vrijeme dokazuje da moramo učiniti sve kako ne bismo ovisili o drugima” – dodao je.

Izgradnja tvornice pružit će mogućnost za zapošljavanje za nekoliko tisuća ljudi, a mađarskih izvođači u njoj sudjeluju s ukupno oko 50 posto. Prema planovima, tvornica će započeti s radom 2024. godine i dugoročno će stvoriti oko 30-40 konkurentnih novih radnih mjesta.

Investicija predstavlja prekretnicu u dugoročnom procesu: MOL Grupa provodi nekoliko projekata u Tiszaújvárosu. Postrojenje za ekstrakciju butadiena i tvornica sintetičke gume već su u pogonu, a u završnoj je fazi i izgradnja kompleksa za proizvodnju poliola, jedne od najvećih mađarskih industrijskih investicija. Osim toga, dobro napreduje i proces modernizacije i produljenja vijeka tvornice Olefin-1, trenutno najvećeg programa poboljšanja učinkovitosti postojeće opreme u Mađarskoj.

Mađarska vlada podupire investiciju s 13,3 milijuna eura, a na svečanosti su ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi i zastupnica u mađarskom parlamentu Zsófia Koncz položili kamen temeljac za novu tvornicu.