Natječaj za dodjelu potpora za proizvodnju električne energije iz OIE

Tržišne premije dodjeljuju se radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane. Javni natječaj otvoren je do 27. lipnja 2024., a na raspolaganju je 257,2 milijuna eura

22
[Foto: Točka na i media]

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane. Javni natječaj otvoren je od 12. lipnja do 27. lipnja 2024., na raspolaganju je 257,2 milijuna eura.

Potpore se dodjeljuju za promicanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije radi olakšanja razvoja gospodarskih djelatnosti i djelatnosti u energetskom sektoru i promicanja zaštite okoliše.

U okviru “Mjere jedan” potpore se dodjeljuju u obliku tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od jednog megavata (vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane do uključivo 10 MW).

U okviru “Mjere dva” potpore se dodjeljuju za postrojenja instalirane snage veće od 200 kW do uključivo jednog megavata, postrojenja instalirane snage veće od 200 kW do uključivo šest MW, ako su projekti u stopostotnom vlasništvu malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije, te za vjetroelektrane instalirane snage veće od 200 kW do uključivo 18 MW ako su projekti u stopostotnom vlasništvu mikro ili malih poduzeća ili zajednica obnovljive energije (vjetroelektrane i sunčane elektrane).

Ukupna kvota potpora iznosi 607,25 MW: za “Mjeru jedan” 417,25 MW (vjetroelektrane 60 MW, sunčane elektrane 350 MW i hidroelektrane 7,25 MW) te za “Mjeru dva” 190 MW (vjetroelektrane 90 MW, sunčane elektrane 100 MW).