Fond poslao prve ugovore za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Građani čiji zahtjevi budu obrađeni, povratnu informaciju o statusu svog predmeta mogu očekivati kroz sustav e-prijave i preporučenom poštom, ističu iz Fonda, uz napomenu da informacije ne dostavljaju putem e-maila

76
energetska obnova obiteljskih kuća
[Izvor: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine]

Građanima čije prijave udovoljavaju uvjetima javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća na kućne adrese poslani su prvi ugovori o sufinanciranju, izvijestio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U okviru javnog poziva na raspolaganju je 120 milijuna eura, a po odobrenom pojedinačnom zahtjevu mogu moguće je dobiti do 62.120 eura.

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća ukupno je zaprimljeno 11.926 zahtjeva, a nakon opće administrativne provjere zahtjeva pristupilo se daljnjoj obradi svakog pojedinog zahtjeva.

Energetska obnova obiteljskih kuća: Prihvatljivi troškovi i vremenski okvir

Građani čiji zahtjevi budu obrađeni, povratnu informaciju o statusu svog predmeta mogu očekivati kroz sustav e-prijave i preporučenom poštom, navodi Fond, uz napomenu da informacije ne dostavlja putem e-maila.

Za sufinanciranje su prihvatljivi svi troškovi nastali od 29. prosinca 2023. godine do 31. prosinca 2026. godine, što korisnicima daje dovoljno vremena da angažiraju izvođače i završe radove.

Do 5. lipnja informaciju kroz sustav e-prijave dobilo je 200-tinjak prijavitelja, navodi Fond u obavijesti. Potencijalnim korisnicima sredstava, odnosno građanima čije prijave udovoljavaju uvjetima Javnog poziva Fonda, na kućnu adresu se šalju Ugovori o sufinanciranju.

Prijavitelji čiji zahtjevi nisu prihvaćeni dobiti će Obavijest o neprihvatljivosti prijave, u kojoj će biti navedeni konkretni razlozi zbog kojih njihov projekt, odnosno prijavna dokumentacija, nije bila prihvatljiva za sufinanciranje. Obavijesti o neprihvatljivosti, odnosno Ugovori, šalju se sukcesivno, prema redoslijedu obrade prijava.

Ostali javni pozivi Fonda

Osim poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Fond je krajem prošle godine objavio javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama vrijedan 12 milijuna eura te je obrađeno više od 3.000 zahtjeva korisnika.

Obrađeno je i dvije trećine od 2.200 zahtjeva koliko ih je pristiglo na javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila vrijednog 15 milijuna eura te oko 230 zahtjeva pristiglih na natječaj za sufinanciranje projekata poticanja razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga (tzv. smart city).

“Uz sve navedeno, u nekoj od faza realizacije je i 15.000 prethodno ugovorenih projekata, koji se također vode paralelno. U skladu s mogućnostima smo unutarnjom preraspodjelom pojačali i administrativne kapacitete te smo fokusirani primarno na obradu Javnog poziva za energetsku obnovu kuća, s ciljem da zahtjevi građana budu riješeni u što kraćim rokovima”, poručuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.