U Rumunjskoj se gradi zračna baza NATO-a za stalni smještaj 10.000 vojnika

Zračna baza „Mihail Kogălniceanu” nalazi se uz istomeni međunarodni aerodrom, nedaleko grada Constante i blizu obale Crnog mora, nešto više od 300 kilometara od ukrajinskog grada Odesse

113
Ilustracija: Pixabay

U Rumunjskoj su počeli građevinski radovi na pretvaranje rumunjske zračne baze u najveću vojnu instalaciju NATO-a u Europi. Projekt je vrijedan 2,5 milijardi eura.

Kada bude dovršena, proširena 57. rumunjska zračna baza „Mihail Kogălniceanu” prostirat će se na gotovo 3000 hektara, s ukupnim perimetrom koji će se protezati 30 kilometara.

Zračna baza „Mihail Kogălniceanu” nalazi se uz istomeni međunarodni aerodrom, nedaleko grada Constante i blizu obale Crnog mora, oko 300 kilometara zračnom linijom od ukrajinskog grada Odesse (i oko tisuću kilometara od Zagreba odnosno oko 780 od Osijeka). Baza je trenutno dom 572. rumunjske helikopterske eskadrile.

Zračna baza bit će uređena po uzoru na Zračnu bazu u Ramsteinu, u Njemačkoj, u kojoj je smješteno oko 10 tisuća NATO-ovih vojnika s obiteljima.

Nadograđeni objekt uključivat će hangare za održavanje, skladišta goriva, streljiva i opreme, zrakoplovne tehničke resurse, simulatore, blagovaonicu i smještajne objekte. Uz nove piste i hangare za vojne zrakoplove, očekuje se da će u bazi biti škole, vrtići, trgovine i bolnica.

Proširenje 57. rumunjske zračne baze nastavak je nadogradnje niza zračnih baza u Rumunjskoj, pri čemu se ta zemlja pojavljuje kao središnja strateška točka za SAD i NATO koji imaju za cilj ojačati operativne kapacitete u regiji.

Zapovjednik baze Nicolae Crețu rekao je da će projekt proširenja baze osigurati “potrebnu infrastrukturu da baza može primiti i podržati kopnene aktivnosti, za specijalne operacije ili bilo koju drugu vrstu vojnih aktivnosti koje su neophodne za pružanje odgovora u aktualnom sigurnosnom kontekstu”.