Amazon u potrazi za novim sjedištem

Traži se milijunski grad s raznolikim stanovništvom, dobrim školama i prilagodljivim poglavarstvom, za smještaj 50.000 radnika. Kanadske pokrajine također su prihvatljive.

127
Amazon traži novo sjedište

Amazon je nedavno na neobičan način – javnim pozivom – objavio da traži drugi dom, izvan Seattlea. Među prvima su se na poziv oglasili Chicago, Dallas i San Diego, te američka savezna država Michigan. Lista zainteresiranih u međuvremenu je proširena na Austin (Teksas), New York, Boston, Washington/Baltimore,  Atlantu, San Jose, Pittsburgh, Ottawu i Toronto.

Amazon je vrlo detaljno opisao što traži. Nisu se libili ni priznati da bi mogli zatražiti donošenje novih zakona kako bi se omogućile porezne olakšice i druge pogodnosti kakve zahtijevaju.

Kompanija je u odabrani grad spremna uložiti 5 milijardi dolara te otvoriti 50 tisuća novih radnih mjesta s prosječnom godišnjom plaćom od 100.000 dolara.

Neprijateljska klima u Seattleu

U protekla dva desetljeća Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona, preobrazio je Seattle. Zasjenio je čak i Billa Gatesa koji je mapirao grad kao sjedište tehnoloških tvrtki. Amazon je danas najveći poslodavac u Seattleu. Zauzima 19 posto vrhunskih gradskih uredskih prostora, više od bilo koje druge korporacije, objavio je Seattle Times prošlog mjeseca.

No, čelnici Amazona proteklih godina razmatrali su koliko dugo će se grad moći nositi s ubrzano rastućom tvrtkom. Žestoka borba za mlade talente unutar tehnološke industrije uzima danak: cijene stanova skočile su do neba, a ulice su zagušene prometnim gužvama. To ih je potaklo na potragu za HQ2 – novim sjedištem izvan Seattlea.

Traži se sveučilišni grad s milijun stanovnika, kvalitetnim javnim prijevozom, dobro prometno povezan autocestama (udaljenost do dvije milje), s međunarodnom zračnom lukom do koje se putuje maksimalno 45 minuta. Grad mora raspolagati svjetlovodnom infrastrukturom i imati visoku pokrivenost mobilnom mrežom.

Amazon traži i podatke o prometnoj zagušenosti, lokalnim sveučilištima i statistiku o kvalifikacijama lokalnog stanovništva. Nova lokacija mora imati raznoliku populaciju i rekreacijske mogućnosti. Drugim riječima, Amazon se ne želi previše udaljiti od životnog stila Seattlea.

Neki lokalni vijećnici u Seattleu prozivaju Amazon kao glavnog krivca za nedostatak pristupačnog stambenog prostora u gradu i druge lokalne probleme. Gradsko vijeće nedavno je jednoglasno odobrilo porez na osobne prihode iznad 250 tisuća dolara i 500 tisuća dolara za parove. To će znatno utjecati na zarade zaposlenika Amazona. Lokalna antipatija prema tvrtki izražena je i pogrdnim grafitima koji su se pojavili na zidu tunela u središtu grada.

Amazon u javnom pozivu ističe kako je u potrazi za “stabilnim i poslovnim okruženjem”. Time, čini se, priznaje da je u potrazi za ugodnijom atmosferom od one s kakvom je suočen u Seattleu.