Jelsa dočekuje ljeto u novom ruhu

U sanaciju i uređenje unutrašnjeg dijela jelšanske luke,, od lukobrana Pumpurele do Kanuna, uloženo je oko 24 milijuna kuna

505
Jelsa uređenje luke

Općina Jelsa u suradnji s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije već četvrtu godinu radi na sanaciji i uređenju unutrašnjeg dijela jelšanske luke, od lukobrana Pumpurele do Kanuna, piše Slobodna Dalmacija.

U realizaciju ovog projekta uloženo je oko 24 milijuna kuna: Vlada RH sudjeluje u financiranju s 5 milijuna kuna, Općina Jelsa s 3,5 milijuna kuna, a najveći dio investicije snosit će Lučka uprava koja po zakonu i upravlja lukama.

Radovi su podijeljeni u tri faze. Prva faza obuhvaća rekonstrukciju južne obale i zapravo je u cijelosti dovršena. Luka je u tom dijelu dobila novu vizuru, tako da su građani u neposrednoj blizini počeli obnavljati svoje zgrade za ugostiteljstvo i druge svrhe, a općina je na tom potezu dobila nekoliko javnih površina koje iznajmljuje.

Uređenje lukobrana i plaže

U drugoj fazi saniran je i produžen lukobran Kanun, gdje će se već uskoro preseliti katamaran. Zaposlenici Građevinskog obrta “Krešo Gabrić” na vrhu lukobrana dovršavaju izgradnju fiksnog pontona za veslače “Jelse”. S vanjske strane lukobrana uredit će se  plaža, što podrazumijeva popločavanje i uređenje hortikulture.

“Priobalni pojas od plaže do lukobrana je trenutno neiskorišteni dio luke. Stoga je Općina pripremila projektnu dokumentaciju za izgradnju nove šetnice na tom predjelu. Očekujemo da će jedan dio radova biti obavljen još ove zime, a ostalo nakon ljeta. Taj projekt financiramo iz fondova Europske unije i već za prvu fazu planiramo utrošiti oko pola milijuna kuna. Ipak, najveći problem nam je treća faza radova u luci – sanacija starog katamaranskog pristaništa u centru mjesta koje se urušilo prije dvije i pol godine. Nakon niza problema s izvođačima sada smo u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije napokon dogovorili nastavak radova koji bi trebali biti dovršeni najkasnije do Uskrsa“, rekao je za Slobodnu načelnik općine Jelsa Nikša Peronja.

“Glavni projekt uređenja obalnog pojasa je pri kraju, a vjerujem da ćemo ga implementirati u naredne dvije godine. Na novouređenom Trgu Tome Gamulina do lipnja kanimo postaviti fontanu, a i Gradska kavana u prizemlju Općinskog doma je nakon 27 godina, konačno, dobila investitora, tako da se i njezino otvaranje očekuje do 15. svibnja ove godine. Općina će također sufinancirati 30 posto troškova uređenja sedam fasada na zgradama uz rivu, pa će Jelsa, uvjeren sam, svoje goste još ovog ljeta dočekati u sasvim novom ruhu”, dodao je načelnik Peronja.