Kriptovalute sve prisutnije na američkom nekretninskom tržištu

Kriptovalute su donijele ogromno bogatstvo svojim ulagačima pa ih neki od njih sada unovčavaju i kreću u potragu za nekretninama. Danas je za prosječan dom potrebno izdvojiti tek 82 bitcoina

170
kriptovalute nekretnine
Izvor: Pixabay

Kupci i prodavatelji nekretnina tijekom drugog polugodišta ove godine prilikom kupoprodaje sve su više razgovarali i o kriptovalutama, pokazuju podaci američki nekretninske agencije Redfin koje donosi stranica worldpropertyjournal.com. Njihovi agenti u Bostonu, Chicagu, Houstonu, Philadelphiji, Washingtonu i nekoliko gradova u Kaliforniji rekli su kako su s klijentima razgovarali o upotrebi kriptovaluta prilikom transakcija. Trenutačno, Redfin ne prihvaća kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

Tržišna kapitalizacija više od 237 milijardi dolara

Bitcoin, prva digitalna valuta koja funkcionira bez podrške banke ili posrednika, samo je tijekom prošlog mjeseca porasla 183,6 posto – s 5.870,37 dolara koliko je vrijedio 12. studenoga na 16.650,01 dolara 12. prosinca, pokazuju podaci Bitstampa. U četvrtak potkraj dana vrijedio je 14.143 dolara, a njegova je tržišna kapitalizacija premašila 237 milijardi dolara. I dok neki analitičari upozoravaju na balon kriptovaluta, drugi tvrde kako bi one jednom mogle biti konkurencija zlatu.

Kako bilo, kriptovalute su donijele ogromno bogatstvo nekim ulagačima. Neki od njih sada ih unovčavaju i kreću u potragu za nekretninama.

Jedna od agentica Redfina nedavno je pomogla klijentu sastaviti ponudu za luksuzni dom u Silicijskoj dolini za koji je cijena bila istaknuta u kriptovaluti. Ponuda je prihvaćena, ali kupac se povukao jer nije uspio prodati kriptovalutu.

Drugi je agent radio s klijentom koji drži bitcoine. Kazao je kako je klijent unovčio dva bitcoina, svaki vrijedan 7.435 dolara, kako bi zatvorio transakciju.

Za prosječan dom 82 bitcoina

Nisu samo kupci uključeni u transakcije kriptovalutama. Na stranicama Redfina nalazi se 75 nekretnina za koje su kupci istaknuli da će kao sredstvo plaćanja prihvatiti i bitcoin. Štoviše, prodavatelj stana u Miamiju zahtijeva samo plaćanje u bitcoinima – kupca će nekretnina koštati 33 novčića.

Jedna od ilustracija neočekivanog rasta bitcoina jest podatak o kretanju cijena tipične kuće tijekom nekoliko proteklih godina. U San Franciscu se u siječnju 2016. kuća mogla kupiti za 2.805 bitcoina, dok je danas za takav prosječan dom potrebno izdvojiti tek 82 bitcoina.

Za kupce koji su zaradili mnogo novca zahvaljujući nedavnom rastu kriptovaluta, kupnja nekretnine razumni je način ulaganja. Prodavateljima koji prihvaćaju bitcoine, međutim, posao bi mogao biti rizičniji jer se preuzimanjem kriptovalute kao sredstva plaćanja klade kako će ona nastaviti rasti.