Loši podaci koštali su građevinsku industriju lani 1,8 bilijuna dolara

Ispitanici koji su imali podatkovne strategije istaknuli su prednosti kao što su manja kašnjenja pri realizaciji projekata i manja prekoračenja proračuna, manje izmjena tijekom projekta, manje izmjena narudžbi te manje sigurnosnih incidenata

17
[Image by Free-Photos from Pixabay]

Netočni, nepotpuni, nedostupni, nedosljedni ili neprvovremeni podaci koštali su u 2020.  globalnu građevinsku industriju 1,8 bilijuna američkih dolara, navodi se u studiji Autodeska i FMI Corporation, a prenosi portal Construction Europe.

U istraživanju “Harnessing the Data Advantage in Construction” (“Prednosti primjene podataka u građevinarstvu”) sudjelovalo je više od 3900 stručnjaka iz globalne građevinske industrije koji su iznijeli svoja iskustva o primjeni podataka u svakodnevnoj praksi.

Ispitanici koji su imali strategije za prikupljanje, upravljanje i analizu upotrebljivih podataka istaknuli su prednosti kao što su manja kašnjenja pri realizaciji projekata i manja prekoračenja proračuna, manje izmjena tijekom projekta, manje izmjena narudžbi te manje sigurnosnih incidenata.

Više od 30 posto ispitanika navelo je da je preko polovice njihovih projektnih podataka “loše” i rezultira lošim donošenjem odluka u više od 50 posto slučajeva. Procjenjuje se da su odluke donesene pomoću “loših podataka” industriju koštale 88,69 milijardi američkih dolara samo kada je riječ o preinakama, a to je čini 14 posto ukupnih troškova za preinake izvedene u prošloj godini.

Na pitanje koje će vještine upravljanja projektima i analize biti najvažnije za budućnost  građevinske industrije, ispitanici su kao pet najvažnijih naveli optimizaciju procesa rada (57%), strategiju upravljanja podacima (51%), analizu podataka (47%), vizualizaciju podataka (40%) i sigurnost podataka (39%).

“Organizacije usvajaju tehnologiju, ali naše istraživanje pokazuje da postoji prostor da  dobiju još više od svojih ulaganja”, istaknuo je Jay Bowman, voditelj istraživanja i analitike u FMI -u.

“Bez definiranih podatkovnih strategija, građevinska industrija gubi velike iznose novca i mogućnosti za uspješnije ishode projekata. Dobra vijest je da je provedba podatkovnih strategija u potpunosti pod kontrolom kompanija, a naše je istraživanje identificiralo nekoliko načina na koje neki timovi uspješno prikupljaju, upravljaju i koriste svoje podatke da bi na temelju njih donosili odluke”, dodao je Bowman.