Obnova Kina Europa uvrštena u strateške projekte Grada Zagreba

Na temelju iskustva obnavljanja kuturnih dobara znamo da je to kompleksan projekt i rekla bih da nije realno da to bude gorovo za manje od godinu i pol, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec

65
Kino Europa
Interijer kina s raskošnim štukaturama i post-secesijskim klasicističkim detaljima smatra se jednim od najljepših prostora u gradu [Izvor: Kino Europa]

Obnova Kina Europa, jednog od kultnih mjesta zagrebačke kulture, ušla je u strateške projekte Grada Zagreba.

Kino Europa zaštićeno je kulturno dobro i zbog toga je njegova obnova kompleksan proces, istaknula je zamjenicazagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u emisiji Radio Sljemena “Zagrebi po Zagrebu”.

“S obzirom na to da je KIC napravio potrebne elaborate vezane uz protupotresnu sigurnost, nakon tih elaborata je sasvim jasno da ne bismo smjeli nikakvim skraćenim postupcima otvarati Kino. Htjeli bismo također, u mjeri u kojoj je to moguće, osigurati europska sredstva za obnovu Kina Europa kao kluturne infrastrukture, ali na temelju iskustva obnavljanja kuturnih dobara znamo da je to kompleksan projekt i reka bih da nije realno da to bude gorovo za manje od godinu i pol”, rekla je Dolenec.

Kino Europa iugradila je 1924./25. godine zagrebačka obitelj Müller po projektu arhitekta Srećka Florschütza. Svečano je otvoreno 8. travnja 1925. filmom “Die Niebelungen” Fritza Langa i domaćim filmom “Dalmacija, zemlja sunca”.

Grad Zagreb dobio ga je u listopadu 2007. nakon uspješne akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza “Daj mi kino”. Hrvatska filmska i kulturna javnost te mnogi ljubitelji filma apelirali su na gradsko poglavarstvo da otkupi ovu dvoranu i dodijeli je na korištenje u kinematografske svrhe.

Početkom 2008. godine upravljanje kinom Europa povjereno je Zagreb Film Festivalu, s ciljem da ovo kino postane regionalno središte filma i filmske umjetnosti.

Ministarstvo kulture donijelo je 2013. odluku o proglašenju kina Europa zaštićenom kulturnom baštinom i nacionalnim blagom Republike Hrvatske. Interijer kina s raskošnim štukaturama i post-secesijskim klasicističkim detaljima smatra se jednim od najljepših prostora u gradu.

Prostor kina uključuje veliku dvoranu s 500 mjesta i dvoranu Müller s 41 sjedećim mjestom. Prije zatvaranja u sklopu kina nalazila se filmska knjižara i suvenirnica, bar i ured Zagreb Film Festivala. Kino Europa zatvoreno je u lipnju 2019. odlukom Grada Zagreba.

Nakon sedam mjeseci Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo, kojem je Gradski ured za imovinsko-pravne poslove, tada još u sklopu gradske uprave koju je vodio Milan Bandić, povjerio upravljanje i održavanje Kina Europa, utvrdilo je “niz nedostataka”:

  • Krov je pokriven salonitnim pločama, koje se iz ekoloških razloga više ne smiju koristiti, a ujedno je i dotrajao te na više mjesta prokišnjava; električne instalacije na krovu, ali i u cijelom objektu, su u izrazito lošem stanju i predstavljaju izravnu opasnost od izbijanja požara; instalacije grijanja u potpunosti su dotrajale i izvan funkcije.
  • Postojeća kotlovnica je na lož-ulje i ne zadovoljava sigurnosne ni ekološke standarde; sustav ventilacije i hlađenja je dotrajao i nefunkcionalan, a unutrašnjost objekta je u iznimno lošem stanju.

Zaključili su da objekt “ne zadovoljava minimalne tehničke i sigurnosne uvjete za korištenje”. A da bi ih zadovoljio, treba mu hitna obnova. U međuvremenu se dogodio i potres, koji je ukazao i na potrebu protupotresne zaštite objekta.