Otvorena obnovljena i dograđena Luka Crikvenica

Projekt dogradnje luke vrijedan je 33 milijuna kuna. Izgrađeno je 130 metara novog, zapadnog lukobrana te pedesetmetarski zaštitni gat. Tako je uz nove vezove luka dobila znatno bolju zaštitu od vjetra i valova

64
Luka Crikvenica
Luka Crikvenica [Izvor: Županijska lučka uprava Crikvenica]

Crikvenička gradska luka dobila je novi lukobran i zaštitni gat. Projekt dogradnje luke vrijedan je 33 milijuna kuna, od čega je 27,9 milijuna kuna osigurano iz fondova Europske unije, a ostatak iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Primorsko-goranske županije.

U crikveničkoj luci izgrađeno je 130 metara novog, zapadnog lukobrana te pedesetmetarski zaštitni gat. Tako je uz nove vezove luka dobila znatno bolju zaštitu od vjetra i valova. To je posebno značajno za održavanje cjelogodišnje županijske brodske linije Šilo – Crikvenica, kojom godišnje plovi oko 15 tisuća putnika. Linija Šilo – Crikvenica je najstarija linija između otoka i kopna, a trajektna linija na istoj relaciji bila je prva takva linija na području bivše države, podsjetio je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

Veća sigurnost crikveničke gradske luka bila je glavni cilj projekta čija je realizacija počela 2018. godine.  Uz izgradnju sekundarnog lukobrana te dogradnju “Male palade” u tlocrtnom, pravilnom T obliku zbog zaštite od valova, dubina mora u luci povećana je na tri metra.

Novi lukobrani popločani su kamenom te opremljeni napravama za prihvat i vezivanje brodica, priključnim ormarićima za struju i vodu te protupožarnim hidrantskim vodom. Na vrhu novog lukobrana postavljen je i svjetionik, čime se dodatno povećava sigurnost plovidbe.

Ranije je već završena obnova i dogradnja Luke Cres, a u Primorsko-goranskoj županiji završavaju se i projekti u Baški i na Unijama. U tijeku je i izgradnja luke Mrtvaška kojeg prati nezadovoljstvo stanovnika Ilovika zbog nemogućnosti korištenja pristaništa, ali i nekih rješenja u samom projektu.

“Vjerujem da ćemo i tamo uspjeti naći rješenje kako bi i taj projekt bio završen”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prilikom otvaranja obnovljene crikveničke luke.

Ministar Butković najavio je dodjelu novih sredstava za projekte u lukama otvorenim za javni promet u veljači iduće godine. Projekti će se financirati iz nacionalnih sredstava i  fondova EU. U novoj financijskoj perspektivi za takve projekte bit će osigurano više od milijardu kuna, a Butković je pozvao sve lučke uprave i lokalne samouprave da pripreme nove projekte u svojim lukama.