Beč kontinuirano ulaže u širenje biciklističke infrastrukture

Beč je gotovo u svim četvrtima i okruzima uložio u izgradnju biciklističkih staza. Tijekom 2021. godine otvorene su 44 jednosmjerne biciklističke staze i izgrađena su 32 nova biciklistička prijelaza, a biciklistička mreža proširena je za 23 kilometra

17
biciklističke staze
Biciklistički poligon za usavršavanje vještina © Mobilitätsagentur_Bauer

Biciklistička mreža Beča duga je 1.654 kilometra, a Bečanima je na raspolaganju 50.700 javnih parkirališta za bicikle. Beč je gotovo u svim četvrtima i okruzima uložio u izgradnju biciklističkih staza, U 2021. godini biciklistička mreža u Beču proširena je za 23 kilometra – otvorene su 44 jednosmjerne biciklističke staze i izgrađena su 32 nova biciklistička prijelaza – što je u skladu s ciljevima Grada Beča da potakne građane svih dobnih skupina na rekreaciju, ali i na izbor alternativnog i klimatski prihvatljivog prijevoznog sredstva.

Osim u poboljšanje biciklističke infrastrukture Beč ulaže i u razvoj stjecanja vještina u biciklističkom prometu kod djece. Tako je ove godine čak 4.600 osnovnoškolaca pohađalo besplatne tečajeve vožnje biciklom, a u bečkoj četvrti Seestadt Aspern otvoren je novi biciklistički poligon.
Površina od gotovo 900 metara kvadratnih s brežuljcima, polugama za njihanje, krivudavim stazama i tramvajskim stazama nudi malima i velikima priliku da usavrše svoju ravnotežu, spretnost i okretnost.

I u narednim godinama planira se širenje postojećih staza koje bi povezivale gradske četvrti kao i izgradnja novih, kako bi se biciklisti mogli sigurnije kretati i jednostavnije doći do dijelova na periferiji grada. U 2022. planirano je veliko širenje biciklističke infrastrukture u 22. gradskom okrugu Donaustadt, a u okviru projekta „Ekološki prihvatljive ulice Pötzleinsdorf“ u 18. okrugu izgradit će se novih 900 metara staze.

Austrijska prijestolnica je u lipnju 2021. zabilježila rekordan broj biciklista, ukupno 1,37 milijuna Bečana provozalo se ulicama grada. Prema predviđanjima, do 2025. godine čak 80 posto stanovnika austrijske prijestolnice koristit će javni prijevoz i bicikl ili će svakodnevne rute prelaziti pješice.