Petrinja: Počinje izgradnja stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja

Na petrinjskom Sajmištu do kraja tjedna trebala bi konačno početi izgradnja kontejnerskog naselja u kojem će biti postavljeno 117 obrtničkih i 100 stambenih kontejnera priključenih na vodu, struju i kanalizaciju

52
izgradnja kontejnerskog naselja

Na petrinjskom Sajmištu do kraja tjedna trebala bi konačno početi izgradnja kontejnerskog naselja u kojem će biti postavljeno 117 obrtničkih i 100 stambenih kontejnera priključenih na vodu, struju i kanalizaciju.

“Naš stožer civilne zaštite izdao je odobrenje za angažiranje tvrtke koja će danas (utorak) početi s dobavom materijala i radovima na toj lokaciji. Što se tiče kontejnera, oni su osigurani. Onog trenutka kad se odrade nužni radovi, kontejneri će biti postavljeni, onako kako smo dogovorili s gradom Petrinjom Tako ćemo stvoriti preduvjete da ljudi koji su u samom gradu, a izgubili su svoje domove ili ne mogu u njima boraviti, imaju mogućnost boraviti u neposrednoj blizini u privremenim stambenim jedinicama”, rekao je predsjednik Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Na Sajmište je dopremljen veći dio opreme i strojeva za izgradnju kontejnerskog naselja, a petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je kako je “zadovoljan pripremom kontejnerskog naselja”.

O kontejnerskom naselju se već dva tjedna govori, a stvarnost je trajni odlazak poduzetnika, obrtnika i mladih obitelji iz Petrinje

“Ubrzali smo proceduru koja je uvijek najveći problem. Drago mi je da je politika stala iza projekta. Nadam se da ćemo ga zajednički završiti za mjesec dana”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako želi da u naselju uz poslovne kontejnere budu pučka kuhinja te mjesto za psihološku pomoć djeci.

Što će ostati od Petrinje?

“O kontejnerskom naselju se već dva tjedna govori, a stvarnost je trajni odlazak poduzetnika, obrtnika i mladih obitelji iz Petrinje”, rekla je za Hrvatski radio Kristina Jakopović s Petrinjskog radija. “U četiri tjedna samo iz srednje škole Petrinja ispisana su četiri učenika, To nikako ne izgleda dobro za budućnost ovog grada, jer ako ostane samo staro stanovništvo, tko će držati i nositi ovaj grad? Što će ostati od Petrinje? Previše je vremena izgubljeno na dogovore i pregovore U petom smo tjednu od potresa, a još uvijek se najviše pregovara, dok mi u Petrinji živimo nužni život.”

“Volje ima, svi se žele boriti, ali što učiniti kada pogledaju situaciju oko sebe i vide da moraju čekati i moliti za kontejner, kojih nema ih dovoljno ni da se pokrije ono osnovno, stambeno zbrinjavanje građana”, dodaje te ističe kako je u Petrinji samo frizerskih salona 24, a gdje su svi ostali obrti koji su nosili ovaj grad, pita se Kristina Jakopović.