Počela obnova i nadogradnja zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja

Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu u kulturi Zagreba. Radovi se provode u sklopu europskog projekta, a izložbeni prostor povećat će se sa sadašnjih 800 na 3600 četvornih metara

40
Prirodoslovni muzej Zagreb
Izložbeni prostor povećat će se sa sadašnjih 800 na 3600 četvornih metara [Izvor: Prirodoslovni muzej]

U Zagrebu su u ponedjeljak otvoreni radovi na nadogradnji i rekonstrukciji paleće Amadeo, odnosno Prirodoslovnog muzeja. Riječ je o najvećem infrastrukturnom kulturnom projektu u Zagrebu. Radovi se provode u sklopu europskog projekta, a izložbeni prostor povećat će se sa sadašnjih 800 na 3600 četvornih metara.

Iako se s izradom i prikupljanjem potrebne dokumentacije počelo još 2016. godine, zbog problema uzrokovanih pandemijom i razornih potresa u Zagrebu i Petrinji, početna vrijednost projekta narasla je sa 69 na 118 milijuna kuna. Zbog nedostatka novca grad je ljetos bio na rubu odustajanja od projekta, no zahvaljujući upornosti novinara Radio Sljemena i dijela gradskih zastupnika Grad Zagreb uspio je osigurati dodatnih 40 milijuna kuna i nastaviti s projektom.

“Budući da je to bilo prije samog potresa, našli smo se u situaciji da je javna nabava pokazala da najjeftinije ponude poduzeća koja su se javila na natječaj traže da Grad Zagreb uloži dodatnih 40 milijuna kuna kako bi se projekt realizirao. Alternativa bi bila propast projekta i vraćanje novca iz fondova EU. Nije bilo vremena za čekanje jer projekt mora biti završen u sljedeće dvije godine kako ne bismo morali vraćati novac”, razložio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

“Cjelovita obnova gornjogradske Palače Amadeo i novi atraktivni sadržaji u funkciji su razvoja održivog turizma grada Zagreba i postizanja ciljeva urbane aglomeracije Zagreb, ali i obogaćivanja atraktivnosti Zagreba kao metropole i poželjne turističke destinacije”, rekla je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

Iako je predviđeni rok trajanja projekta relativno kratak, 2023. godina, gradonačelnik Tomašević i ostali nositelji projekta vjeruju da je projekt moguće završiti u tom roku ako se odmah prione na posao.