Slijedi blagi rast cijena najma prvoklasnih poslovnih prostora

Lani su se mjesečne zakupnine u Zagrebu u segmentu ureda kretale od 14 do 15 eura po četvornom metru u prvoklasnim nekretninama, a u sekundarnim od osam do 11 eura

209
poslovni prostori

Na hrvatskom se tržištu poslovnih nekretnina, po definiciji uvelike ovisnom o gospodarstvu u cjelini, u ovoj godini očekuje nastavak pozitivnih kretanja započetih 2015. godine zahvaljujući ekonomskom oporavku, prilikama za zaradu i općenito poboljšanom raspoloženju ulagača.

“Najbolji pokazatelj oporavka je interes ulagača za nove projekte te preslagivanja u području trgovačkih prostora kakva smo vidjeli početkom godine kada je Supernova preuzela Garden Mall, Centar Cvjetni i retail parkove u Koprivnici, Sisku i Požegi i kakvih će do kraja godine vjerojatno biti još”, kaže Mojca Kufner, voditeljica Odjela posredovanja i marketinga Zagreb nekretnina.

prinosi na ulaganje u nekretnine
Izvor: Colliers International

Lani su se mjesečne zakupnine u Zagrebu u segmentu ureda kretale od 14 do 15 eura po četvornom metru u prvoklasnim nekretninama, a u sekundarnim nekretninama od osam do 11 eura. Stopa nepopunjenosti u drugom je polugodištu 2016. pala na 17 posto u najkvalitetnijim prostorima, dok je u onima manje kvalitetnim prisutan pad zakupnine i rast stope nepopunjenosti.

Stopa nepopunjenosti

Za najkvalitetnije prostore stopa nepopunjenosti je sada na razini kakvoj je bila 2013. godine nakon čega je 2014. uslijedio rast na iznad 20 posto, pokazuju podaci konzultantske kuće Jones Lang LaSalle.

najam skladišta
Izvor: Colliers International

“Dobre zgrade su uglavnom popunjene”, potvrđuje Mojca Kufner ističući kako je za očekivati da će visina rente ponovno početi blago rasti. U prilog tome navodi podatak kako su uredski prostori u zagrebačkom Centru Bundek puni, a tržište ih i dalje traži, za razliku od prošle godine kada su u Zaneu još tražili najmoprimce za dio prostora.

Nakon dužeg vremena u najavi je nekoliko novih projeketa u Zagrebu. Tehnikin Z4 na Branimirovoj, poslovna zgrada u Blatu investitora Jurke nekretnine i nekoliko projekata poslovnih prostora na Kajzerici i Središću koje planira Grad Zagreb, kažu u Zaneu.

Slaba ponuda skladišnih prostora

Ponuda logističkih odnoso skladišnih prostora je slaba, što taj segment čini najnerazvijenijim dijelom tržišta nekretnina unatoč izvrsnom geografskom položaju. Nove investicije ponajviše priječe visoki troškovi stjecanja zemljišta i komunalnih doprinosa.

Potražnje za skladišnim prostorima u kojima se mogu koristiti i uredi ima, posebno u Zagrebu. Budući da su postojeći skladišni prostori jako dobro popunjeni, i rente su nešto više nego u usporedivim državama.

Ciklus ulaganja u trgovačke centre u Zagrebu je dovršen te se u sljedećim godinama ne očekuju značajnije investicije u ovaj segment. S druge strane, nastavlja se razvoj trgovačkih centara u ostalim hrvatskim gradovima poput Pule, Šibenika, Zadra i Slavonskog Broda.

Tekst  je obavljen u Privrednom vjesniku od 17. travnja 2017. (br. 3974) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.  

Preuzmite prilog Tlocrt i integralnu verziju teksta.