Turska tvrtka Limak odabrana za obnovu stadiona Camp Nou

Rekonstrukcija stadiona dio je šireg projekta pod nazivom Espai Barça koji uključuje arenu Palau Blaugrana te niz rekreacijskih i mješovitih zona. Ukupna vrijednost projekta Espai Barça navodno je oko 1,5 milijardi eura

108
Camp Nou
[Izvor: FC Barcelona]

Turska građevinska tvrtka Limak Construction odabrana je za izvođača radova na projektu preuređenja povijesnog nogometnog stadiona Camp Nou u Barceloni. Rekonstrukcija stadiona dio je šireg projekta pod nazivom Espai Barça (Barca prostor), koji uključuje novu arenu Palau Blaugrana, koja može primiti 10.000 gledatelja, te niz rekreacijskih i mješovitih zona. Ukupna vrijednost projekta Espai Barça navodno je oko 1,5 milijardi eura.

FC Barcelona objavila je da će turska građevinska tvrtka započeti radove na stadionu koji se trenutno zove Spotify Camp Nou u lipnju ove godine. Stadion bi djelomično trebao biti ponovo otvoren u studenom 2024. (s 50 posto kapaciteta), a obnova bi potpuno trebala završiti do lipnja 2026.

Camp Nou je već najveći nogometni stadion u Europi, a rekonstrukcijom će se njegov kapacitet povećati sa sadašnjih 99.350 na 105.000 sjedećih mjesta.

Na tiskovnoj konferenciji na kojoj je objavljeno da je za izvođača radova odabrana tvrtka Limak Construction, potpredsjednica FC Barcelone Elena Fort, rekla je: “Članovi upravnog odbora koji su prisustvovali sastanku jednoglasno su odabrali tursku tvrtku za izvođača radova na obnovi stadiona Spotify Camp Noua”.

“Želimo da Spotify Camp Nou bude izgrađen u najkraćem mogućem roku po najboljoj cijeni. To su dva uvjeta koje Limak može ispuniti”, dodala je.

Govoreći o financiranju projekta, Fort je rekla da će se projekt financirati putem financijskih tržišta, što znači da mora imati zajamčenu maksimalnu cijenu. Limak je zajamčio maksimalnu cijenu koja se “ne može premašiti, ali se može sniziti”, naglasila je
Fort.

Potpredsjednica FC Barcelona istaknula je i tehničke sposobnosti Limaka, rekavši da je riječ o tvrtki koja je “izgradila najbolju zračnu luku na svijetu, onu u Istanbulu”, te da njena ponuda tehnički jamči da projekt biti izvršen u planiranim rokovima i u okviru planiranog proračuna, što pak jamči da će ga se moći financirati putem tržišta.

Laura Mas, odvjetnica FC Barcelone i članica tima koji vodi projekt, rekla je da je važan aspekt natječajnog postupka bila uključenost Goldman Sachsa, koji je sudjelovao u ocjenjivanju svih zaprimljenih ponuda.

Limak Construction je tvrtka osnovana 1976. Specijalizirana za infrastrukturne projekte, uključujući zračne i pomorske luke, autoceste, brane, hidroelektrane, postrojenja za pročišćavanje, industrijska postrojenja, cjevovode, hotelske komplekse te ostale višenamjenske složene strukture. Limak Construction svrstava se među 250 najboljih međunarodnih građevinskih tvrtki na listi (ENR) Engineering News-Recorda.

Nakon objave da je turska kompanija dobila posao na obnovi stadiona u Barceloni, u digitalnim novinama El Confidencial objavljen je tekst u kojem se tvrdi da je predsjednik kluba Joan Laporta prekršio Barcina pravila da bi projekt dodijelio Limaku. Ako je to slučaj, navodi se u izvješću, klub će “teško dobiti građevinsku dozvolu od Gradskog vijeća Barcelone za ključan dio gradske infrastrukture”.

FC Barcelona na članak je odgovorila oštro demantirajući iznesene navode.