U srpnju godišnji rast obujma građevinskih radova 4,6 posto

Kod izgradnje zgrada, uz nekoliko iznimki uključujući travanj i svibanj ove godine, nastavljen je rastući trend koji je prisutan od kraja 2015. godine dok je kod izgradnje ostalih građevina trend prisutan od kraja 2018. godine

37
obujam građevinskih radova
[Foto: Točka na i media]

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u srpnju je, nakon dva mjeseca rasta, zabilježen mjesečni pad fizičkog obujma građevisnkih radova pri čemu je stopa pada iznosila 1,9 posto (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) dok je na godišnjoj razini drugi mjesec zaredom zabilježen je rast, po stopi od 4,6 posto (kalendarski prilagođeni indeksi).

Pri tome je, prema istim indeksima, godišnja stopa rasta podržana rastom broja odrađenih sati radnika na gradilištima zgrada (5,3%) dok je obujam građevinskih radova na ostalim građevinama (3,6%) pridonio pozitivnim kretanjima u nešto manjoj mjeri. Promatrano prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u srpnju 49,6 posto radova odrađeno na zgradama a 50,4 posto na ostalim građevinama, navode u dnevnoj ekonomskoj analizi analitičari RBA.

Prema izvornim indeksima, zabilježena su pozitivna kretanja na mjesečnoj i godišnjoj razini. Na mjesečnoj je razini zabilježen rast od 8,8 posto dok je na godišnjoj razini zablježen rast od 4,6 posto. Godišnjoj stopi rasta obujma građevinskih radova u srpnju pridonijelo je povećanje radova na izgradnji zgrada (5,3%) kao i rast obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (3,5%).

Kod izgradnje zgrada, uz nekoliko iznimki uključujući travanj i svibanj ove godine, nastavljen je rastući trend koji je prisutan od kraja 2015. godine dok je kod izgradnje ostalih građevina trend prisutan od kraja 2018. godine.

Promatrano kumulativno, prema izvornim indeksima, u prvih sedam mjeseci godine u odnosu na isto razdoblje lani obujam građevinskih radova viši je za 3,3 posto pri čemu je obujam građevinskih radova na zgradama viši za 2,7 posto a na ostalim građevinama za 4,2 posto.

Vrijednost građevinskih radova u srpnju prepolovljena

Usporedno, godišnja kretanja obujma građevinskih radova u EU u srpnju, prema podacima Eurostata (kalendarski prilagođeni indeksi) zabilježila su rast od 3,9 posto. Uz Hrvatsku, godišnji rast vidljiv je i kod Rumunjske (12,2%) dok je godišnji pad zabilježen kod Mađarske (-22,5%), Slovačke (-15,5%), Poljske (-11,0%), Češke (-10,4%), Bugarske (-3,9%), te Slovenije (-1,9%).

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj je u srpnju iznosio 676 te je bio 15,3 posto niži u odnosu na broj u srpnju prošle godine. U prvih sedam mjeseci 2020. godine ukupno je izdano 4979 dozvola za građenje. Nakon pada godišnje stope u lipnju (38,3%), predviđena vrijednost građevinskih radova u srpnju (od 2110 mil. kuna) je nastavila još snažnijom negativnom dinamikom te zabilježila pad od 48,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.