Nestle u prvom polugodištu ostvario organski rast od 2,8 posto

Rastu je snažno doprinio pozitivan trend u obje Amerike te poduzećima Purina Pet Care i Nestlé Health Science

41
Nestle Mark Schneider
Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé

Prehrambena kompanija Nestle u prvom polugodištu 2020. ostvarila je organski rast od 2,8 posto. Doprinos stvarnog internog rasta je 2,6 posto dok se 0,2 posto temelji na rastu cijena. Rastu je snažno doprinio pozitivan trend u obje Amerike te poduzećima Purina Pet Care i Nestlé Health Science.

“U okolini koja se brzo mijenja Nestlé bilježi čvrst organski rast te poboljšane marže u prvoj polovici godine. Navedeni rezultati dokazuju spremnost našeg poslovanja i snagu našeg diversificiranog portfelja na svim geografskim područjima, kategorijama proizvoda i kanalima. Uz ponašanje potrošača koje se mijenja brže nego ikada prije, prilagođavamo se ovoj novoj stvarnosti tako da osnažujemo svoju inovaciju, iskorištavamo svoje digitalne sposobnosti i brzo ih implementiramo“, rekao je Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé.

Zbog prodaje dijelova poslovanja i tečajnih razlika prodaja je manja za 12,3 posto. Ukupna prodaja manja je za 9,6 posto i iznosi 41,2 milijarde švicarskih franaka.

Interno usklađena profitna marža porasla je za 30 baznih poena i iznosi 17,4 posto, dok je profita marža porasla za 140 baznih poena na 16,9 posto.

>>Nestle u Hrvatskoj u prvom kvartalu prodao robu vrijednu oko 57 mil. kuna

Dobit po dionici porasla je za 22,2 posto na 2,06 franaka.

Slobodni novčani tok smanjio se za 19,1 posto na 3,3 milijuna franaka, uglavnom zbog odgođene isplate dividendi povezanog društva i niže iskazane prodaje.

Nestlé razmatra prodaju dijelova poslovanja s vodom u Sjevernoj Americi i poslovanja s mlijekom od kikirikija Yinlu i konzerviranom rižinom kašom u Kini, dok je dovršena prodaja 60-postotnog udjela u poslovanju brenda suhomesnatih proizvoda Herta (hladni naresci i mesne prerađevine) društvu Casa Tarradellas.

U 2020. organski rast prodaje 2-3 posto

U 2020. godini kompanija očekuje organski rast prodaje između 2 i 3 posto te poboljšanje interno usklađene profitne marže.

Očekuje se porast temeljne zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitosti kapitala. Ove smjernice temelje na trenutačnim saznanjima o razvoju bolesti COVID-19 i ne predviđaju nikakva značajna pogoršanja na temelju postojećih uvjeta.

“COVID-19 i dalje utječe na ljude u cijelom svijetu. Podržavamo sve one koji su pogođeni i predano pomažemo gdje možemo. Htio bih se zahvaliti svakom članu tima unutar kompanije Nestlé na njihovoj predanosti i napornom radu u ovim nevjerojatnim izazovima. Naši prioritetu su isti, očuvati sigurnost naših ljudi, osigurati neprekidnu opskrbu neophodne hrane i pića potrošačima, te pomaganje zajednicama unutar kojih poslujemo kao i poslovnim partnerima financijskom i/ili nenovčanom podrškom“, dodao je glavni izvršni direktor Mark Schneider.