Obujam građevinskih radova u prvih sedam mjeseci 10,8% veći nego lani

Poslovni optimizam u građevinarstvu ostao je na istoj razini kao i prethodnog mjeseca ali kumulativno je porastao za porastao za 2,18 posto u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani

18
obujam građevinskih radova
[foto: Točka Na I Media]

Iako značajno sporijim tempom u odnosu na prethodni mjesec (6,5% naprema 11,3% u lipnju), prema podacima Državnog zavoda za statistiku obujam građevinskih radova je u srpnju prema kalendarski prilagođenim indeksima zadržao godišnju stopu rasta šesti mjesec za redom.

U srpnju je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+1,9%) i od izgradnje na ostalim građevinama (4,5% godišnje). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 3 posto u odnosu na srpanj 2020.

Posljedično, u prvih sedam mjeseci 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova kumulativno je viši za 10,8 posto. U odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u srpnju 2021. manji je za 4,9 posto.

U srpnju 2021. izdano je 796 građevinskih dozvola, što je 17,7 posto više nego u srpnju prethodne godine, dok je u prvih sedam mjeseci je izdano 5958 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 19,7 posto.

Najviše je dozvola (87,3 posto) izdano za zgrade koje su u promatranom mjesecu zabilježile godišnji rast od 22,6 posto, dok je u prvih sedam mjeseci ove godine za izgradnju zgrada izdano 20,9 posto više građevinskih dozvola nego u istom razdoblju lani.

Također, podaci za pokazuju da je u srpnju predviđena vrijednost radova iskazanih u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama iznosila 2,657 milijardi kuna, od čega se gotovo 90 posto odnosi na zgrade, a svega 11,06 posto, odnosno nešto manje od 294 milijuna kuna, na ostale građevine.

Predviđena vrijednost građevinskih radova

Predviđena vrijednost građevinskih radova u prvih sedam mjeseci ove godine dosegnula je 17,95 milijardi kuna. Porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 26,2 posto, dok je predviđena vrijednost radove na razini 88,26 posto predviđene vrijednosti radova za dozvole izdane u prvih sedam mjeseci 2019.

Predviđena vrijednost radova na temelju dozvola izdanih za zgrade u prvih sedam mjeseci iznosi 13,29 milijardi kuna, što je 37,1 posto više nego lani.

Za ostale građevine broj izdanih dozvola u prvih sedam mjeseci je za veći za 13,6 posto nego lani, dok je predviđena vrijednost radova veća za 2,7 posto i iznosi 4,66 milijardi kuna.

Poslovni optimizam u građevinarstvu ostao je na istoj razini kao i prethodnog mjeseca ali kumulativno je porastao za porastao za 2,18 posto u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani.

Analitičari RBA pozitivne trendove očekuju i u nastavku godine. U građevinarstvu će pozitivni trendovi biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje te nužnom obnovom potresom pogođenih područja. Tome u prilog ide i činjenica da je u kolovozu nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen između ostalog i u kategoriji Građevinarstvo (+0,8% u odnosu na prethodni mjesec) jer upravo je to djelatnosti na koju aktualna kriza uzrokovana pandemijom nije imala značajniji negativan utjecaj.