Od 22. travnja zaprimaju se zahtjevi za poticaje za energetski učinkovita vozila

Po vozilu se može dobiti do 40 posto novca, a za sufinanciranje su prihvatljiva isključivo nova energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, nije veća od 50 tisuća eura

50
sufinanciranje energetski učinkovitih vozila
Fond je ove godine za građane kroz svoj program Vozimo EKOnomično za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila osigurao 15 milijuna eura [Ilustracija: Pixabay]

Od 22. travnja građani će preko ovlaštenih distributera od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost moći tražiti poticaje za kupnju energetski učinkovitih vozila. Za to im je na raspolaganju rekordnih 15 milijuna eura. Po vozilu se može dobiti do 40 posto novca, a za sufinanciranje su prihvatljiva isključivo nova energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, nije veća od 50 tisuća eura.

Najviši iznos poticaja ovisi o kategoriji vozila: za električne automobile 9000 eura, 5000 eura za plug-in vozila, a za motocikle i skutere do 2500 eura.

Kako bi ostvarili pravo na sufinanciranje, zainteresirani građani trebaju prvo odabrati željeno vozilo te kontaktirati neko od prodajnih mjesta evidentirano u bazi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nakon što se zainteresirani kupac odluči za marku i model energetski učinkovitog vozila, u suradnji s odabranim ovlaštenim prodajnim mjestom treba pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Slijedi postupak prijave koji podrazumijeva unos obveznih podataka i učitavanje potrebne dokumentacije u aplikaciju od strane prodajnog mjesta kako bi se za prijavitelja automatski rezervirao odgovarajući iznos poticaja.

Prijavu je moguće mijenjati i dopunjavati u mrežnoj aplikaciji do izvršenja koraka rezervacije sredstava. Nakon izvršenja rezervacije nije moguće mijenjati ni dopunjavati podnesenu prijavu, niti je moguće podnošenje nove prijave za istog prijavitelja.

Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, prema datumu i vremenu otvaranja rezervacije u mrežnoj aplikaciji Fonda. Da je rezervacija uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu. Na potvrdi se nalaze uneseni podaci, redni broj prijave, kao i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma koji je ovisno o kategoriji i cijeni vozila iznosi 7 posto traženih sredstava Fonda.

U slučajevima kad je na računu za predujam uračunata i kapara koju će od kupaca potraživati prodavatelji, na istom treba biti jasno naznačeno da se dio iznosa odnosi na obvezni minimalni predujam koji je propisao Fond. Važno je istaknuti kako račun za obvezni minimalni predujam za kupnju vozila koja su u sustavu poticaja ne smije biti uplaćen prije datuma i vremena zaprimanja navedenog u potvrdi prijavitelja o uspješnoj rezervaciji sredstava. Rok za uplatu predujma je osam dana.

Prodajno mjesto dužno je na dokazu prodajnog mjesta o primitku sredstava ili fiskaliziranom računu naznačiti redni broj prijave. Dokaz prodajnog mjesta o primitku sredstava ili fiskalizirani račun na kojem nije naznačen redni broj prijave odnosno na kojem je naznačen netočan redni broj prijave neće biti prihvatljiv.

Rok za dovršetak prijave je 8 dana od dana izdavanja potvrde. Ako se prijava ne dovrši u navedenom roku, smatra se da je prijavitelj odustao od kupovine energetski učinkovitog vozila te se rezervacija briše.

>>Što se mijenja u pravilima za sufinanciranje kupnje eko vozila