Grad Zagreb i Vlada dogovorili sastanak o Jakuševcu

Od utorka se otpad ponovo odlaže na Jakuševcu, ali na drugoj plohi. Zbog sigurnosnih problema - straha radnika od novog odrona - Čistoća je smanjila broj dovoza miješnog komunalnog otpada

29
Čistoća Zagreb
[Izvor: Čistoća Zagreb]

Nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševac u kojem su ozlijeđena trojica radnika zagrebačke Čistoće, od kojih je jedan ostao bez nadlaktice, čini se da su Država i Grad Zagreb dogovorili sastanak o tome kako zatvoriti najveće odlagalište otpada u Hrvatskoj.

Potvrdio je to zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet: “Inspekcije su u tijeku i ne bih htio komentirati dok ne dobbijemo nalaze. Dogovorili smo sastanak na kojem ćemo prezentirati studiju koju imamo i onda slijede daljnji koraci, financiranje i ostalo”.

Na pitanje kada će biti održan sastanak, Korlaet je odgovorio: “Vrlo skoro”.

“Pitanje odgovornosti za Jakuševac je prije svega na razini Grada Zagreba, a što se tiče rješavanja ovog pitanja, mi ćemo razgvarati s predstavnicima Grada i dati svoj doprinos u iznalađenju rješenja”, rekao je pak predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Od utorka se otpad ponovo odlaže na Jakuševcu, ali na drugoj plohi. Zbog sigurnosnih problema – straha radnika od novog odrona – Čistoća je smanjila broj dovoza miješnog komunalnog otpada. U tijeku je izrada povišenog podesta kako bi se radnici zaštitili od novih odrona. Sanacija odlagališta vjerojatno će trajati mjesecima.

Na optužbe da se u posljednje dvije  godine na Jakuševcu odlaže biootpad koji se ne bi smio miješati s miješovitim komunalnim otpadom i koji je prouzročio eksploziju i odron, gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovara da to nije točno: “Vidio sam odgovor Državnog inspektorata i analiza sastava otpada s urušene plohe 11. studenoga (tada se desio prvi odron, op. red.) pokazala je da se po sastavu radi o miješanom komunalnom otpadu. Biotpad se odvaja i obrađuje u kompostani”.