Općina Pitomača dobit će novu skelu za prijelaz preko Drave

S obzirom na to da ne postoji most kojim bi se osigurala prometna povezanost Križnice s Pitomačom, skela osigurava mobilnost lokalnog stanovništva i turista: u 2021. skelom je prevezeno 50 tisuća putnika i 30 tisuća vozila

82
Skela Križnica
Skela Križnica [Izvor: Virovitičko-podravska županija]

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uručio je načelniku Općine Pitomača Željku Grgačiću ugovor za projekt izgradnje nove skele “Križnica”. Skela je jedina  prometna poveznica između naselja Križnica i središta općine Pitomača. Izgradnjom nove skele osigurat će se kvalitetnija i sigurnija prometna usluga prijevoza putnika, robe i vozila preko rijeke Drave za naselje Križnica.

S obzirom na to da ne postoji druga infrastruktura (most) kojom bi se osigurala prometna povezanost Križnice s Pitomačom, skela ima iznimnu važnost za tamošnji kraj jer osigurava mobilnost lokalnog stanovništva i turista čemu u prilog idu i statistički podaci iz 2021. godine kada je skelom i skelnim prijelazom prevezeno 50 tisuća putnika i 30 tisuća vozila.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove skele iznosi 6,8 milijuna kuna s PDV-om, a investicijska faza projekta financirat će se iz bespovratnih sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (85% ukupnog iznosa izgradnje skele), državnog proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Općine Pitomača.

Projektiranje, revizija, stručni nadzor i izgradnja čeličnih stupova i užeta na obalama rijeke Drave financirat će se od strane suradnika Javne ustanove Lučke uprave Osijek.