Zagreb do kraja 2023. dobiva osam solarnih elektrana

Solarne elektrane postavit će se na krovove bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjeg vrtića Trnsko, Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Domova za starije Trešnjevka 1 i 2 te na objektu podružnice Čistoće - SOC Jakuševac

54

Početkom prosinca raspisana je javna nabava za projekt Solarizacija ustanova Grada Zagreba (SOLIZAG), objavila je u srijedu pročelnica za gospodarstvo Grada Zagreba Tatjana Operta. U projektu SOLIZAG na krovovima osam gradskih objekata izgradit će se solarne elektrane ukupne snage 1,43 megavata. Javna nabava vrijedna je 7,05 milijuna kuna, a otvorena je do sredine siječnja.

Solarne elektrane postavit će se na krovove bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjeg vrtića Trnsko, Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Domova za starije Trešnjevka 1 i 2 te na objektu podružnice Čistoće – SOC Jakuševac. Jedan od uvjeta u u raspisanom postupku javne nabave je da elektrane budu u pogonu do kraja iduće godine.

Izgradnjom krovnih solarnih elektrana smanjit će se troškovi, a udio zelene energije u ukupnoj potrošnji osam navedenih nekretnina trebao bi biti 18 posto.

“Godišnja proizvodnja električne energije je procijenja na 1400 megavatsati, dakle govorimo o uštedama koje premašuju milijun kuna i smanjenju emisija ugljičnog dioksida za više od 200 tona godišnje. Govorimo o projektu koji doprinosi svim relevantnim energetskim strategijama na razuini Republike Hrvatske i Europske unije te ostvarenju Akcijskog plana održivog energetskog razvitka”, rekao je Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

U financiranju projekta SOLIZAG sudjeluju donatori iz Norveške te Međunarodna zaklada Energy Farm (Energy Farm International Foundation). Za projekt se prijavilo nekoliko hrvatskih gradova, a Zagrebu su dodijeljena najveća sredstva.