U Osijeku otvoren Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Distribucijski centar za voće i povrće ima hladnjače s komorama, sortirnice, pakirnice i pogon za preradu. Investicija je vrijedna 14,6 miijuna eura

27
[Izvor: RDC-OBZ.hr]

U Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u istočnom dijelu grada Osijeka, otvoren je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Centar ima hladnjače s komorama, sortirnice, pakirnice i pogon za preradu. Investicija je vrijedna 14,6 miijuna eura, od čega 10 milijuna eura čine bespovratna sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a 4,6 milijuna eura osigurala je Osječko-baranjska županija. Cijeli objekt prostire se na 8182 četvorna metara, a na raspolaganju je i veliki prostor za buduće širenje.

Ukupni kapacitet hladnjače od 3228 tona raspoređen je na 29 rashladnih komora. Za kvalitetno i dugotrajno čuvanje voća i povrća, iz konvencionalne proizvodnje namijenjeno je  16 komora ukupnig kapaciteta 2220 tona, dok je sedam komora ukupnog kapaciteta 690 tona na raspolaganju ekološkim proizvođačima. Dodatnih šest komora ukupnog kapaciteta 318 tona namijenjeno je za ekspeditivni transport.

Distribucijski centra s radom počinje ove sezone, najavio je direktor Alen Mamić. “Trenutno ima pet zaposlenih, a prema našoj organizacijskoj shemi u Centru bi trebalo naći zaposlenje oko 35 ljudi.”

“Centar će dati potporu voćarima na području cijele Osječko-baranjske županije, dat će dodanu vrijednost  njihovim proizvodima i osnažit će voćarstvo na području naše županije”, rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.