Osječka Karolina ulaže 5 mil. eura u novu proizvodno-pakirnu liniju

Osim ove investicije, u tijeku su pripreme projekata vrijednih 15 milijuna kuna koji su usmjereni na povećanje efikasnosti proizvodnje, energetske učinkovitosti pogona i korištenje obnovljivih izvora energije

97
Karolina

Osječka tvornica keksa, vafla i slanica Karolina pri kraju je najveće investicije u svojoj povijesti, piše Jutarnji list. U novu proizvodnu i pakirnu liniju za Moto kekse uloženo je pet milijuna eura. Projekt bi u potpunosti trebao biti realiziran u prvom tromjesečju ove godine, rekao je direktor Karoline Miroslav Šimić.

Karolina od 2011, posluje u sastavu Grupe Kraš koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac. Investicija u novi pogon u skladu je s novim zamahom u Grupi i novom strategijom razvoja, dodao je Šimić.

Moto keks je vjerojatno najpoznatiji izvorni Karolinin proizvod, a proizvodnja je počela prije 50 godina. U Karolini i Grupi Kraš očekuju da će ovom investicijom učvrstiti položaj tržišnog lidera u kategoriji sendvič keksa. Uz Moto keks u osječkoj tvornici proizvode se keksi Jadran i Kraševe Napolitanke.

Nakon ulaska u sastav Grupe Kraš 2011. dvije proizvodne linije preseljene su iz Kraševa zagrebačkog pogona u Karolinu, što je bio značajan poticaj za osječku tvornicu, ali ovoga puta riječ je o kupnji i ugradnji potpuno nove, automatizirane linije, ističe Šimić.

“Na tržište smo izbacili dva nova pakiranja Moto keksa. Sva ta pakiranja će se od travnja, kada nova proizvodna linija bude u punoj funkciji, proizvoditi serijski.

Osim ove investicije, u tijeku su pripreme projekata vrijednih 15 milijuna kuna koji su usmjereni na povećanje efikasnosti proizvodnje, energetske učinkovitosti pogona i korištenje obnovljivih izvora energije, najavio je direktor Šimić.

Iako se Karolina prošle godine suočila s padom proizvodnje zbog zastoja na tržištu prouzročenim pandemijom, godinu su završili s rastom od 3 posto u usporedbi s 2019. godinom, koja je bila godina s najvećim prometom u povijesti tvrtke.

“Rast je ostvaren u količinama, ali pratio ga je i financijski rast”, dodaje je Šimić..

Osječka tvornica keksa, vafla i slanica zapošljava 350 radnika.