Odluka o mogućem popuštanju mjera donijet će se ovog tjedna

Razmatra se ublažavanje epodemioloških mjera od idućeg ponedjeljka. Moguće je otvaranje teretana, obnova sportskih aktivnosti za djexu, povratak učenika viših razreda osnovne škole u školske klupe te ujednačavanje kriterija uzimanja kave za van

9
cjepiva protiv Covid-19

Još nema odluke hoće li se i koje epidemiološke mjere ublažiti od sljedećeg ponedjeljka. Ministar zdravstva Vili Beroš je nakon višesatnog sastanka s premijerom, resornim ministrima i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite najavio da bi mogle biti otvorene teretane, obnovljene sportske aktivnosti za djecu, djelomično otvaranje škola te ujednačavanje mjera ugostiteljskim objektima u sklopu dozvole izdavanja kave za van. Konačna odluka donijet će se tijekom ovog tjedna

“Složili smo se da je u ovom trenutku naše epidemiološko stanje iznimno zadovoljavajuće, što nam dozvoljava da razmišljamo o mogućoj relaksaciji mjera, iako većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju”, reekao je ministar Beroš.

“Mi sada možemo nešto planirati, ali ako za tri ili četiri dana iskrsne neka nova okolnost, u smislu, na primjer, pojave nove varijante virusa u Republici Hrvatskoj sve pada u vodu”, dodao je ministar.

Virusnpg imunologa Luku Čičin-Šaina iz Braunschweiga zabrinjavaju upravo ti novi sojevi virusa od kojih je britanski već dokazan u Hrvatskoj susjednim zemljama. Osobito problematični mogli bi biti brazilski i južnoafrički sojevi virusa koji se šire planetom, a nije sigurno hoće li na njih djelovati cjepiva.

“Više me brinu brazilski i južnoafrički soj jer postoje naznake da ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznaje. Britanski soj će imunološki sustav prepoznati ako smo se inficirali s uvriježenim sojem. Na njega će cjepivo djelovati.”