Kinezi zainteresirani za logistički centar u osječkoj Zračnoj luci

Osječka Zračna luka dobro je prometno povezana s obzirom na to da je u blizini riječne luke, međunarodnog cestovnog 5C koridora, željezničkih koridora te granice s Mađarskom, Srbijom i BiH

u 9:34 Zadnja izmjena: 11.06.2019 u 9:34
14
osječka zračna luka

Nakon inicijalnog obilaska u travnju, kinesko poslovno izaslanstvo nastavilo je pregovore o potencijalnim ulaganjima u Osječko-baranjsku županiju. Između ostaloga, zainteresirani su za gradnju logističkog centar u sklopu osječke zračne luke.

Osječka Zračna luka dobro je prometno povezana s obzirom na to da je u blizini riječne luke, međunarodnog cestovnog 5C koridora, željezničkih koridora te granice s Mađarskom, Srbijom i BiH. Ove prednosti prepoznali su I kineski gospodarstvenici.

Kineska poduzetnica Jiang Yu potvrdila je interes za ovu lokaciju, posebice zbog mogućnosti da se kombiniraju prednosti osječke riječne i zračne luke.

“Stvari kreću s mrtve točke i to nas veseli. Sporo, ali idemo naprijed. Očekujemo pismo namjere hrvatskoj Vladi, kako bi se moglo krenuti dalje, rekao je predsjednik Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA) Mario Rendulić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako ponovni dolazak kineskih gospodarstvenika, u puno većem sastavu nego 18. travnja, znači da su stvarno zainteresirani. Dodao je da se dogovaraju daljnji koraci kako bi se razgovori nastavili na razini Vlade I nadležnih ministarstava s obzirom na to da je riječ o koncesijama koje raspisuje država, a ne županija.

“Ovdje imamo više od 250 hektara zemljišta, koje je moguće iskoristiti” istaknuo je Anušić.

Osječka zračna luka u prošloj godini ostvarila je rekordne rezultate u putničkom prometu. Evidentirano je 67.235 putnika, odnosno 55 posto više nego 2017. godine, rekao je direktor Zračne luke Davor Forgić.

Posjetio je kako je u prostornom planu predviđeno produljenje piste za 700 metara, u što su spremni investirati svi suvlasnici. Moguće je da se u tu investiciju uključe i neki potencijalni koncesionari i poduzetnici zainteresirani za gradnju logističkih centara na području Zračne luke.