Otvoren poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu

Vrijednost poziva je 100 milijuna kuna, a procjenjuje se da će se provedbom Poziva energetski obnoviti oko 500 obiteljskih kuća

42
energetska obnova obiteljskih kuća
[Izvor: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i države imovine]

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorio je u srijedu, 9. studenoga, prijave na javni poziv za sufinanciranje projekata energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu. Vrijednost poziva je 100 milijuna kuna. Na poziv se mogu javiti vlasnici obiteljskih kuća iz pet županija: Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Cilj Poziva je povećanje broja energetski obnovljenih obiteljskih kuća u Republici Hrvatskoj. Procjenjuje se da će se provedbom Poziva energetski obnoviti oko 500 obiteljskih kuća.

“Kuća mora biti legalna, mora biti u vlasništvu ili suvlasništvu prijavitelja, a prijavitelj mora dokazati da ima prebivalište na toj adresi i da seu kući živi te mora zadovoljiti ostale tehničke parametre koje standardno tražimo kada je riječ o energetskoj obnovi. To su naši klasični tehnički uvjeti. Ono što je specifično je da u startu mora dokazati da ima oštećenja od potresa koje su sanirana ili će biti sanirana  to prije nego što se izvede energetska obnova”, rekao je voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Mladen Ilijević.

Dodao je da će se ugovori u startu sklapati na dvije godine: “Vjerujemo da će se u tom razdoblju kuće obnoviti i nakon potresa i energetski”.

Što se sufinancira?

  • A1: cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera M1.1 na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kroz provedbu minimalno jedne od mjera M2. i/ili M3.
  • A2: povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera M1. na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće.

Obiteljske kuće čija se energetska obnova potiče u sklopu provedbe Poziva moraju ispunjavati uvjet godišnje potrebne toplinske energije za grijanje QH,nd ≥ 100 kWh/(m2a) (energetski razred D ili lošiji u kontinentalnoj Hrvatskoj).

Podnošenje zahtjeva

Prijava na Poziv podnosi se pisanim putem, dostavom potpune obvezne dokumentacije na prijenosnom uređaju za pohranu podataka (npr. USB) putem preporučene pošte na adresu Fonda: Radnička cesta 80, 10000 Zagreb.