Češki holding nudi 155 milijuna kuna za Uljanik brodogradnju 1856

Obvezujuća ponuda odnosi se na kupnju 54,77 posto udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 putem direktne pogodbe, a za navedene poslovne udjele CE Industries nudi 155 milijuna kuna

34
jamstveni fond za brodogradnju

Češki holding CE Industries poslao je početkom tekućeg tjedna obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 Vladi, Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. Lorisu Raku, pišu Vedran Marjanović i Barbara Ban u Jutarnjem listu. Uljanik Brodogradnja 1856 jedina je preostala tvrtka iz sastava nekad moćnog Ujanika koja nastavlja tradiciju brodogradnje. Holding CE Industries ljetos je preuzeo Grupu Đuro Đaković iz Slavonskog Broda.

Obvezujuća ponuda odnosi se na kupnju 54,77 posto udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 putem direktne pogodbe, a za navedene poslovne udjele CE Industries nudi 155 milijuna kuna, navodi se u ponudi. Ponuda vrijedi 45 dana, a uvjetovana je pozitivnim ishodom dubinskog snimanja društva Uljanik Brodogradilišta 1856 koje trenutačno provodimo, navodi CE Industries u ponudi koju potpisuje predsjednik Uprave Grupacije Adam Šotek.

Češki investitor najavljuje da bi “u kratkom roku napravio dodatnu dokapitalizaciju Uljanik Brodogradilišta 1856 s ciljem povećanja produktivnosti rada i stvaranja preduvjeta za povećanje proizvodnje”. U Puli bi CE Industries, kako se najavljuje u ponudi, nastavio brodogradnju, ali bi “dopunio proizvodni program segmentima u kojima posjeduje specifični know-how”. Napominju da su industrijski holding s 20 tvrtki u željezničkom transportu, energetici i iskorištavanju prirodnih resursa koje zapošljavaju 2400 radnika i rade godišnji promet od 350 milijuna eura.

Stečaj Uljanika Brodogradilišta d.d. otvoren je zbog blokade računa na iznos od 75,8 milijuna kuna, ali je po otvaranju stečaja utvrđeno da je ukupan dug brodogradilišta 2,6 milijardi kuna, a imovina blizu milijarde kuna. Najveći dio duga pulskog brodogradilišta  pojedinačno je držalo Ministarstvo financija za izdana jamstva na ugovorene gradnje brodova, oko 800 milijuna kuna, a iza države po visini potraživanja dolazile su banke s 458 milijuna kuna i dobavljači s oko 100 milijuna kuna. U vjerovničkom vijeću Uljanik Brodogradilišta d.d. država ima pretežiti udjel glasova i može donijeti odluku da se vlasništvo tvrtke u Uljanik Brodogradnji 1856 proda češkom investitoru.

Uljanik Brodogradnja 1856 trenutačno zapošljava oko 500 radnika. Tvrtka je prošlu poslovnu godinu zaključila s prihodom od 25 milijuna kuna i gubitkom od 13,4 milijuna kuna, pa se cijena koju je ponudio češki investitor može činiti iznenađujuće visokom, piše Jutarnji. No, Uljanik Brodogradnja 1856 trenutačno ima na navozu dvije gradnje za strane naručitelje, a Uljanik Brodogradilište d.d. svoj dio vlasničkog kapitala u Uljanik Brodogradnji 1856 dao je kroz opremu, strojeve, sirovine i drugo što je potrebno za gradnju brodova.

“Ne možemo biti sretniji što se pojavio partner poput CE Industries, to je ono za što smo se borili”, rekao je za Jutarnji list Samir Hadžić, predsjednik Uprave tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856. Dpdao je kako je riječ o zainteresiranom partnera koji se bavi proizvodnjom i ozbiljan je ponuđač. “Vjerujem da će se postojeći ugovori dovršiti. I dalje očekujemo dobivanje novih poslova i zapošljavanje te da nas čeka neka svjetlija budućnost”, zaključio je Hadžić.

>>Češki investitor preuzima Đuro Đaković Grupu