Pandemija smanjila proizvodnju građevinske opreme

Industrija proizvodnje građevinske opreme dosegnula je vrhunac u 2018. i 2019. godini, a već u ovoj godini analitičari su predvidjeli pad od 5 posto u odnosu na rekordne razine. COVID-19 će to najvjerojatnije pogoršati

38
proizvodnja građevinske opreme

Zbog zatvaranje tvornica i nacionalnih ograničenja širom svijeta proizvođači građevinske opreme ove godine na globalnoj razini proizvest će 43 tisuće strojeva manje, procjenjuje tvrtka specijalizirana za istraživanje tržišta i prognoze u građevinskom sektoru Off-Highway Research. Gubitak iznosi 4 posto lanjske proizvodnje, kada je proizvedeno 1,07 milijuna strojeva.

Posljedice zatvaranja i ograničenja najviše se osjećaju u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji, najvećim europskim proizvođačima građevinske opreme. Off-Highway Research podsjeća pak na iskustvo Kine, u kojoj sada industrija pokušava nadoknaditi izgubljeno.

“Zatvaranje tvornica i ograničavanje poslovnih aktivnosti u Kini rezultiralo je smanjenjem proizvodnje za 6 posto. Iako nisu svi proizvođači opreme obustavili proizvodnju, većina ih je bila zatvorena na dva do šest tjedana. Nakon ponovnog otvaranje povećali su proizvodnju. Očekuju državne potpore te povećanje potražnje”, rekao je Chris Sleight, operativni direktor Off-Highway Researcha.

Prije pandemije Covida-19 Off-Highway Research predviđao je ublažavanje globalne potražnje za građevinskom opremom.

“Industrija proizvodnje građevinske opreme dosegnula je vrhunac u 2018. i 2019. godini, a već u ovoj godini predvidjeli smo pad od 5 posto u odnosu na rekordne razine. COVID-19 će to najvjerojatnije pogoršati, ali očekujemo i snažan politički odgovor vlada širom svijeta kako bi se osnažile svoja gospodarstva. Prerano je procjenjivati koliki će taj utjecaj biti”, tumači Sleight.

“Usprkos trenutačnom zatvaranju tvornica i ograničenjima, mislim da to neće biti glavni problem industrije u ovoj godini. Najveći izazov bit će prilagođavanje potražnji u drugoj polovici godine. Potražnja će biti promjenljiva i vjerojatno slabije nego što je bila u posljednje dvije godine”, dodao je Sleight.