HT odgodio godišnju skupštinu i posredno isplatu dividende

Nova Glavna skupština sazvat će se čim to bude moguće, poštujući mjere Stožera civilne zaštite i u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, kako bi se omogućilo dioničarima sudjelovanje u radu Skupštine pod jednakim uvjetima i u što većem broju

4738
Glavna skupština HT

Hrvatski Telekom objavio je da je Uprava Društva, imajući u vidu mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi prevencije širenja koronavirusa, donijela odluku o otkazivanju Glavne skupštine HT-a sazvane za 29. travnja ove godine.

Zbog pandemije koronavirusa okupljanja su ograničena na dvije do pet osoba, tako da nema uvjeta za održavanje godišnjih skupština ni HT-a ni drugih trgovačkih društava.

Nova Glavna skupština HT-a sazvat će se čim to bude moguće, poštujući mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, kako bi se omogućilo dioničarima sudjelovanje u radu Skupštine pod jednakim uvjetima i u što većem broju, navodi se u objavi Hrvatskog telekoma.

Odluku o dividendi donosi glavna skupština društva

Odgodom skupština odgađa se i odluka o isplati dividende, jer Glavna skupština HT-a mora donijeti odluku o raspodjeli dobiti i isplati dividende. Dividenda je trebala biti isplaćena 18. svibnja svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 7. svibnja 2020. (record date).

>>HT: Predložena dividenda od 8 kuna po dionici

Nadzorni odbor i Uprava uputili su Glavnoj skupštini društva prijedlog o raspodjeli neto dobiti za 2019. prema kojem bi se 646,13 milijuna kuna upotrijebilo za isplatu dividende od 8 kuna po dionici dok bi se 21,11 milijuna raspodijelilo u zakonske rezerve, a preostali dio neto dobiti u iznosu od 49,83 milijuna kuna u zadržanu dobit.

Iznos od 8,00 kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 90,2 posto. U trenutku kada je Nadzorni odbor potvrdio prijedlog Uprave cijena dionice iznosile je 162 kune, tako da je dividendni prinos iznosio 4,9 posto.

Posljednja cijene dionice na dan 16. travnja iznosi 164,50 kuna.

Hrvatski Telekom je drugu godinu zaredom predložio povećanu redovnu dividendu te isto tako povećan omjer isplate. U odnosu na redovnu dividendu isplaćenu za 2017. godinu, prijedlog predstavlja povećanje za 33 posto te povećanje omjera isplate s 58 posto na više od 90 posto.

Rok za održavanje skupštine 31 kolovoza

Prema Zakonu o trgovačkim društvima glavne skupštine društava trebale bi biti održane do 31. kolovoza. No, podsjećamo da je rok za predaju financijskih izvješća odgođen s 30. travnja za 30. lipnja, tako da nije isključeno da, ovisno o razvoju situacije, i rok za održavanje glavnih skupština bude pomaknut.

>>Plenković: Potpora za očuvanje radnih mjesta 4000 kn, plaćanje PDV-a po naplati

>>HANFA će tolerirati kašnjenja s objavom financijskih izvještaja

Također, prema Zakonu o tržištu kapitala izdavatelji vrijednosnih papira obavezni su u propisanom roku objaviti revidirane godišnje izvještaje za 2019. godinu, te tromjesečne izvještaje za prvo i drugo tromjesečje 2020. godine. No, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) objavila je da će, u novonastaloj situaciji, u skladu s preporukama Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA), tolerirati kašnjenja s objavom financijskih izvještaja.