Znate li koliko biste zaradili da ste 2009. uložili u PepsiCo

Analitičari upozoravaju da je najveći problem s kojim se susreće Pepsi i drugi proizvođači gaziranih pića što u tom segmentu nema rasta tržišta. Zato kompanija mora biti kreativna i razvijati ili preuzimati proizvode iz tržišnih segmenata koji rastu

385
PepsiCo

PepsiCo je jedan od najvrijednijih svjetskih brendova. Reklamiraju ga, između ostalih, Beyonce i Madonna, a kompanija sponzorira i šou koji će se održati u poluvremenu ovogodišnjeg Super Bowla 3. veljače.

A ako ste prije deset godina u PepsiCo uložili 1.000 dolara, imate razloga za dobro raspoloženje. Investicija od 1.000 dolara iz 2009. vrijedila bi 1. veljače 2019. godine 2.900 dolara, izračunali su analitičari CNBC-a.

Iako je vrijednost dionice Pepsija tijekom godina bila uglavnom stabilna, svaka pojedinačna dionica podložna je pozitivnim ili negativnim promjenama vrijednosti, a prinosi iz prošlih godina nisu pokazatelj budućih rezultata.

Analitičari upozoravaju da je najveći problem s kojim se susreće Pepsi i drugi proizvođači gaziranih pića što u tom segmentu nema rasta tržišta. Zato kompanija mora biti kreativna i razvijati ili preuzimati druge proizvode poput gaziranih i aromatiziranih voda, aromatiziranih čajeva, energetskih napitaka i sličnih proizvoda. Rast se, naime, dešava na tržištu specijaliziranih pića.

PepsiCo u svom portfelju ima niz proizvoda izvan segmenta gaziranih pića. Kako bi diversificirali portfelj, nedavno su preuzeli SodaStream, izraelskog proizvođača uređaja za kućno gaziranje i filtriranje vode. U portfelju imaju i popularne snack brendove Cheetos, Doritos i Lays te brendove pića kao što su Gatorade i Lipton.

“Sigurne” dionice

Dio investitora smatra kako su dionice Coca-Cole i PepsiCo-a prava prilika s obzirom na prognoze o budućnosti tržišta kapitala. Takve bi dionice, naime, mogle dobro proći čak i tijekom potencijalne recesije ili pada burze.

“Iako ne mislim da je pred nama razdoblje recesije, kupujte dionice tvrtki koje dobro prolaze u teškim vremenima, osobito one koje podupiru niske cijene sirovina. To su relativno sigurne dionice i vrijedi ih imati”, poručio je Jim Cramer, koji na CNBC-u vodi emisiju koja prati zbivanja na Wall Streetu.

Ako ste investitor početnik i tražite u što biste mogli uložiti, iskusni investitori poput Warrena Buffetta i Marka Cubana predlažu da počnete s indeksnim fondovima, koji u svojim portfeljima imaju dionice iz sastava burzovnih indeksa. Prateći tržište, indeksni fondovi eliminiraju rizik ulaganja u pojedinačne dionice.