Vujnovac, Lovrinčević i Radić bi prodali udjele u Pevexu

Pavao Vujnovac i Mario radić potvrdili su da je "više dioničara pokrenulo inicijativu za prodaju dionica". Neslužbeno se tržišna vrijednost Pevexa procjenjuje na 400 milijuna eura

82
prodajni centri Pevexa

Najveći dioničari Pevexa – Pavao Vujnovac, Jurica Lovrinčević i Mario Radić – razmatraju prodaju svojih udjela, a za savjetnika pri prodaji kompanije odabran je KPMG, piše Jutarnji list. Konzultantska tvrtka trebala bi prikupiti ponude potencijalnih kupaca.

Pevex ima oko 2200 zaposlenih, 27 prodajnih centara, a uz daljnji rast online prodaje očekuje prihode od oko 2,7 milijardi kuna. Neslužbeno se tržišna vrijednost Pevexa procjenjuje na 400 milijuna eura.

“Više dioničara pokrenulo je inicijativu za prodaju svojih udjela i mogu potvrditi da sam i ja među njima. Hoće li na kraju procesa svi zainteresirani dioničari prodati svoje udjele, ovisit će o ukupnom paketu ponude zainteresiranih ulagača”, rekao je za Jutarnji Pavao Vujnovac, najveći dioničar Pevexa s udjelom od 37 posto.

Mario Radić osobno i preko svoje Filir kontrolira 16 posto dionica. Potvrdio je da je spreman prodati dionice ako stigne zadovoljavajuća ponuda: “Pavao Vujnovac i ja pokrenuli smo procjenu vrijednosti Pevexa kako bismo znali kolika je realna vrijednost kompanije. Ako nakon tog procesa ne stigne zadovoljavajuća ponuda investitora, nećemo prodati, ali ćemo u tom slučaju snositi sav trošak procjene tako da nema nikakvih financijskih obveza za ostale dioničare”.

Jurica Lovrinčević ima 23 posto dionica, osobno i preko svoje tvrtke Dicentra. Neslužbeno je i on spreman prodati svoj udjel, piše Gordana Galović u Jutarnjem listu.

Pevex je u 2021. povećao prihode u odnosu na prethodnu godinu za 11 posto na 2,52 milijarde kuna, uz EBITDA od 432 milijuna kuna te neto dobit od 288 milijuna kuna. Zaduženost je ispod 100 milijuna kuna. U ovoj godini očekuju rast prihoda na 2,8 milijardi kuna te EBITDA oko 450 milijuna kuna.

Ne očekuje se da bi kupac mogao biti iz Hrvatske, iako se kalkulira o interesu mirovinskih fondova, ali najviše do 30 posto udjela i u kombinaciji s ulaskom nekog većeg inozemnog fonda.

Uprava Pevexa potvrdila je pak da je u tijeku due diligence dviju kompanija koje su zanimljive kao moguće akvizicije.