Plenković: Pozitivne ocjene kreditnih agencija rezultat rada gospodarstvenika

Povoljni makroekonomski pokazatelji olakšali su novo zaduženje od 1,25 milijardi eura uz kamatnu stopu od 3,19 posto, kazao je premijer Andrej Plenković

71
Plenković HGK

“Povoljni makroekonomski pokazatelji olakšali su ministru financija Zdravku Mariću da u Londonu plasira obveznice vrijedne 1,25 milijardi eura kojima ćemo refinancirati obveznice koje na naplatu dolaze u travnju”, kazao je na konferenciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) o poslovnoj klimi premijer Andrej Plenković.

Ove obveznice, podsjetio je, ne povećavaju javni dug i za razliku od onih kojima je kamata bila preko 6 posto imaju kamatu od 3,19 posto što je dobar i pozitivan korak.

Osim toga, premijer se osvrnuo i na odluku kreditne agencije Mooody’s koja je Hrvatskoj povećala izglede za kreditni rejting s negativnih na stabilne naglasivši kako je to rezultat rada hrvatskog gospodarstva – onih koji proizvode, koji izvoze i onih koji su u stanju biti konkurentni.

Kreditne agencije idu korak po korak

“Moody’s je treća agencija koja je u proteklih nekoliko mjeseci izglede našeg kreditnog rejtinga iz negativnih pretvorila u stabilne. Moody’s je to napravio prvi puta nakon 2007. Kreditne agencije ne preskaču svoje stepenice – nema takvih čudotvornih vlada i okolnosti – uvijek se ide korak po korak”, naglasio je Plenković.

Plenković je prokomentirao i proračunski deficit konsolidirane države za 2016. godinu. Iako još nema konačnih podataka, istaknuo je da je deficit ispod planiranih 1,6 posto BDP-a, odnosno da je na razini od gotovo 1 posto.

Naveo je i da treba voditi računa o tome da se nastavi trend smanjivanja javnog duga, koji je u 2016. po prvi put smanjen i to na 83,9 posto BDP-a.

“To je ono što se od nas očekuje, to su trendovi koji za posljedicu imaju u konačnici i kvalitetne ocjene međunarodnih financijskih institucija i korak prema investicijskom kreditnom rejtingu, a to onda znači niže kamatne stope i za državu, i manje kamate za poduzetnike i građane. Zato ćemo nastaviti kvalitetno upravljati javnim financijama, voditi računa o proračunskoj disciplini sukladno proračunu koji smo usvojili za 2017. godinu i našim smjernicama za 2018. i 2019”, zaključio je Plenković.