Pliva ulazi u područje liječenja migrene

Možemo biti zadovoljni ovom godinom jer smo povećali prihode za gotovo milijardu kuna, s obzirom da smo u 2018. godini ostvarili nešto malo više od četiri milijarde kuna, rekao je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan

68
Pliva

Pliva u ovoj godini očekuje pet milijardi kuna prihoda, od čega 90 posto od izvoza, istaknuo je u srijedu na susretu s novinarima predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

“Možemo biti zadovoljni ovom godinom jer smo povećali prihode za gotovo milijardu kuna, s obzirom da smo u 2018. godini ostvarili nešto malo više od četiri milijarde kuna. To je rezultat rasta prodaje, kao i jednokratnih prihoda, jer smo prodali odnosno komercijalizirali dio razvojnih projekata”, rekao je Furjan. Naglasio je i da će veći prihodi rezultirati značajno većom dobiti.

U 2020. godini u Plivi očekuju umjeren rast poslovanja te potražnje na inozemnim tržištima. Na hrvatskom tržištu ne očekuju veće promjene s obzirom na probleme u zdravstvu i njegove financijske poteškoće.

“Očekivanja o porastu potražnje temeljimo na sve većoj potražnji za lijekovima u cijelom svijetu, a Pliva Hrvatska u Tevinoj grupi poznata je po tome što izbacuje na tržište najviše novih proizvoda među svih 60 lokacija Teve u svijetu”, istaknuo je Furjan.

Svake godine desetak novih proizvoda

Svake godine na tržište lansiraju desetak novih proizvoda, a ove godine su u Hrvatskoj i ukupno proizveli veće količine raznih proizvoda. “Imamo i sva globalna regulatorna odobrenja, a ove godine sve inspekcije prošli smo bez ijedne greške”, rekao je predsjednik Uprave Plive.

Glavno Plivino izvozno tržište i dalje su Sjedinjene Američke Države na kojem kompanija prihoduje oko milijardu kuna. Pliva pokriva niz drugih tržišta, a jedno od najnovijih je japansko.

Pliva danas zapošljava oko 2350 radnika, Furjan je dodao da je farmaceutska industrija u Hrvatskoj jedna od najjačih, s najvećim rastom izvoza među svim industrijama u posljednjim godinama.

Predsjednik Uprave Plive najavio je ulazak u novo područje rada vezano za poteškoće s migrenama, u čemu surađuju s KBC-om Rebro čija je voditeljica ambulante za glavobolju dr. Darija Mahović Lakušić rekla da liječenju migrene ulazi u potpuno novu eru jer se prihvaća da migrena nije samo stanje nego bazično bolest mozga. Ako migrena traje više od četiri dana, sve češće se primijenjuje profilaktička terapija, dodala je.

U svijetu od migrene najviše pate žene, njih 17 posto, za razliku od 7 posto muškaraca.