Počela gradnja luke u regiji Murmansk vrijedne milijardu eura

Primarna svrha luke bit će pretovar ugljena, iako regionalni guverner Murmanska Andrej Čibis tvrdi kako projekt predviđa razvoj "univerzalne luke", u kojoj će se pretovarivati razni tereti, uključujući antracit, mineralna gnojiva i kontejneri

321
Lavna Murmansk
Ilustracij: Trgovačka luci Lavna u ruskoj regiji Murmansk [Izvor: Gov-murman.ru]

Počeli su građevinski radovi na novoj velikoj trgovačkoj luci Lavna u regiji Murmansk na krajnjem sjeverozapadu Rusije.

Primarna svrha luke bit će pretovar ugljena, iako regionalni guverner Murmanska Andrej Čibis tvrdi kako projekt predviđa razvoj “univerzalne luke”, u kojoj će se pretovarivati razni tereti, uključujući antracit, mineralna gnojiva i kontejneri.

Projekt previđa gradnju dubokog pristaništa dugog 660 metara – dovoljno velikog da primi dva nosača rasutih tereta nosivosti do 150.000 tona.

Glavni izvođač JSC Mosenergo Heat Energy Company procjenjuje da će na gradilištu biti zaposleno do tisuću radnika, a najveći intenzitet radova očekuje su u proljeće i ljeto iduće godine. Prve pošiljke iz nove luke trebale bi krenuti 2023. godine.

Nakon što počne s radom, u samoj luci će biti oko 660 zaposlenih.

Čibis je dodao kakou sklopu projekta treba izgraditi i novu željezničku infrastrukturu. Kad se u potpunosti pusti u rad, očekuje se da će luka do 2043. dosegnuti kapacitet od oko 18 milijuna tona tereta godišnje.

Trenutno planirana ukupna ulaganja u novu luku na dalekom sjeverozapadu Rusije iznose oko milijardu eura (89 milijardi rubalja).