Počela obnova karlovačkog vrelovoda vrijedna 134 milijuna kuna

Zamijenjeno će biti 15,7 kilometara dotrajalog vrelovoda, odnosno 74 posto karlovačke vrelovodne mreže.Projekt bi trebao biti završen do kraja 2023. godine

20

U Karlovcu je počela realizacija projekta revitalizacije vrelovodne mreže. Projekt je vrijedan 133,87 milijuna kuna, od čega je 103,59 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Zamijenjeno će biti 15,7 kilometara dotrajalog vrelovoda, odnosno 74 posto karlovačke vrelovodne mreže.Projekt bi trebao biti završen do kraja 2023. godine.

Projekt obuhvaća zamjenu vrelovodnih cijevi i ventilskih okana, revitalizaciju opreme na predajnom dijelu toplinskih podstanica i ugradnju upravljačkog sustava za vođenje i nadzor distribucijske mreže, zamjenu pumpnih agregata ugradnjom frekventnih regulatora i revitalizaciju sustava kemijske pripreme vode, nadzor i kontrolu gradnje, upravljanje projektom, promidžbu i vidljivost, navode u karlovačkoj Gradskoj toplani.

Revitalizacija vrelovodne mreže u Karlovcu prvi je korak u stvaranju energetski učinkovitog gradskog toplinskog sustava koji će toplinsku energiju proizvoditi iz obnovljivih izvora. Realizacijom projekta gubici topline u distribuciji toplinske energije bit će smanjeni sa sadašnjih 15 posto posto na manje od osam posto.

Osim održivog razvoja centralnog toplinskog sustava i smanjenja gubitaka u mreži, obnova vrelovoda povećat će pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije, smanjit će troškove i emisije stakleničkih plinova te povećati kvaliteta isporuke toplinske energije lokalnoj zajednici. Između ostaloga, obnovljeni sustav vrelovoda omogućit će građanima grijanje tijekom noći.