Podravka ulaže 104,8 mil. kuna u novu tvornicu juha i tjestenine

Početak proizvodnje u novom pogonu predviđen je za kolovoz 2023. godine, a proširenje tvornice otvorit će i dvadeset novih radnih mjesta

90
Podravka
[Foto: Podravka]

U Koprivnici je predstavljen projekt izgradnje nove Podravkine tvornice. Investicija vrijedna ukupno 104,8 milijuna kuna, ujedno i prva izgradnja Podravkine tvornice u posljednjih 15 godina u segmentu Prehrane, osigurat će vlastitu proizvodnju tjestenine i daljnji rast kategorije juha.

“Na tehnološku opremu odnosi se na oko 55 milijuna kuna, a ostatak na građevinske radove. Tehnologija je naručena i očekujemo prve isporuke na proljeće. Cilj je bio početi svu tjesteninu proizvoditi u Koprivnici. Druga namjera je proizvoditi i retail tjesteninu koja se proizvodi u Sloveniji. Početak proizvodnje očekujemo idućeg ljeta”, rekao je Branimir Perković, direktor Podravkinog sektora proizvodnje.

Radovi službeno počinju u subotu, nakon što stigne građevinska dozvola. Obuhvatit će 2800 četvornih metara u prizemlju i 1600 na prvome katu. U prizemlju će biti postavljene dvije proizvodne linije, za kratku i uvijenu tjesteninu, a predviđen je i prostor za dodatno širenje proizvodnje juha. Kapacitet linije za proizvodnju tjestenine bit će oko 13 tona u smjeni, što na godišnjoj razini iznosi oko 10.000 tona. Na prvom katu bit će potpuno automatiziran sustav za pakiranje.  Previđeno je da se u novoj tvornici otvori 20 novih radnih mjesta.

“Nova tvornica predviđa i uspostavljanje kontrole proizvodnje naše sirovine. Ove godine su pokazale da potrošnja juha raste i da je to kategorija u kojoj postoji perspektiva. Meni je iznimno drago da smo ovo pokrenuli”, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić. Istaknula je kako nova tvornica pokazuje kamo Podravka usmjerava svoju dobit: u investicije u nove pogone i širenje kapaciteta.

“Cilj je da Slovenija, odnosno Žito, bude centar pekarskog sektora Grupe Podravka, a da se ostale proizvodnje restrukturiranjem približe sjedištu Podravke. Proizvodnja tjestenine neće nestati nego će postati veća i modernija. Podravki nije cilj postati dominantan igrač u tom segmentu, nego zadržati poziciju te imati stabilnu i kontroliranu proizvodnju”, rekla je Dalić.

Istaknula je kako je ovo jedna od najvećih investicija u sklopu petogodišnje poslovne strategije Grupe Podravka, uz liniju na Kalniku vrijednu 40 milijuna kuna i modernizaciju tvornice koktela vrijednu 30 milijuna kuna.

“Naš glavni cilj je provesti investicijski ciklus te izgraditi i ojačati temelje budućeg razvoja i rada Podravke, kako bismo i uz pomoć tehnologije mogli biti još konkurentniji te proizvoditi još više naših proizvoda koje potrošači prepoznaju kao izuzetno kvalitetne”, zaključila je  predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.