Podravka kreće u izgradnju novog logističko-distributivnog centra

Novi logističko-distributivni centar gradit će se u poslovnoj zoni Danica, bit će poluautomatiziran, različitih temperaturnih režima i imat će gotovo 67 tisuća paletnih mjesta namijenjenih gotovim proizvodima, sirovinama i ambalaži

163

Nadzorni odbor Podravke d.d. dao je u petak suglasnost Upravi za trogodišnji plan poslovanja Grupe Podravka. Usvojeni plan poslovanja za razdoblje od 2022. do 2024. godine prati smjernice i ciljeve strateškog plana razvoja do 2025. koji je usvojen u lipnju. U planu poslovanja detaljno su razrađene sve poslovne aktivnosti obje divizije Grupe Podravka, Prehrane i Farmaceutike, koje će biti provedene u obuhvaćenom razdoblju.

Pored usvajanja trogodišnjeg plana poslovanja, Nadzorni odbor usvojio je i izvještaj o provođenju petogodišnjeg strateškog plana Grupe Podravka usvojenog u lipnju ove godine.

Prema strategiji poslovanja do 2025. godine, Grupa Podravka u sljedećih pet godina namjerava uložiti oko pet milijardi kuna: 1,7 milijardi kuna u modernizaciju i digitalizaciju proizvodnih i logističkih procesa, oko 1,4 milijarde kuna u marketing kako bi potaknuli organski rast te oko 2 milijarde kuna u akvizicije.

>>Prihodi Podravke d.d. u prva tri kvartala za 3,9 posto veći nego lani

>>Podravka: 40 milijuna kuna za modernizaciju pogona za preradu voća i povrća

>>Podravka ulaže 9 mil. kuna u modernizaciju proizvodnje bujona

>>Podravka će graditi logistički centar, dividenda 9 kuna po dionici

Skladišni prostor za idućih deset godina

Sastavni dio plana poslovanja čini trogodišnji plan investicija temeljem kojeg su pripreme za izgradnju novog logističko-distributivnog centra, jedne od najvećih kapitalnih investicija za naredno razdoblje, u punom tijeku. Tako je Uprava Podravke, uz suglasnost Nadzornog odbora, izabrala poslovnu zonu Danica u Koprivnici kao lokaciju na kojoj će se graditi novi logističko-distributivni centar (LDC). Odabrana lokacija nalazi se u neposrednoj blizini Podravkinih tvornica i omogućava povezanost s postojećim izvoznim skladištem.

Novi logističko-distributivni centar će biti poluautomatiziran, različitih temperaturnih režima i imat će gotovo 67 tisuća paletnih mjesta namijenjenih gotovim proizvodima, sirovinama i ambalaži. Novi LDC projektiran je tako da svojim kapacitetima zadovolji predviđeni rast prodaje odnosno potrebu za skladišnim prostorom u idućih deset godina.

Odlukama vezanim uz novi LDC nastavlja se projekt optimizacije logističkih procesa pokrenut sredinom godine, a nakon detaljno provedenih analiza u lancu opskrbe i utvrđenih mjera za unaprjeđenje navedenih procesa, navodi se u priopćenju koprivničke kompanije.

Trenutačno je u tijeku proces pripreme tehničke dokumentacije i ishođenja odgovarajućih dozvola što se planira završiti do jeseni sljedeće godine kako bi se mogla donijeti odluka o početku radova na izgradnji novog LDC-a.

“Realizacijom ovog projekta konsolidirat će se veći broj trenutačnih skladišnih prostora koji se koriste za skladištenje gotovih proizvoda, sirovina i ambalaže, a koji se nalaze na čak 18 različitih lokacija. Time će se značajno poboljšati učinkovitost logističkih i distributivnih procesa, poboljšati ukupna učinkovitost Grupe Podravka te dodatno ojačati konkurentnosti poslovanja u sljedećem razdoblju”, razlažu u Podravci.

Izgradnja i upotreba novog logističko-distributivnog centra imat će i pozitivan utjecaj na okoliš, smanjenjem emisije CO2 zbog znatno manjeg internog transporta kamionima na području grada Koprivnice, dodaje se u priopćenju.