Podravka će graditi logistički centar, dividenda 9 kuna po dionici

Nadzorni odbor Podravke podržao je prijedlog odluke o upotrebi dobiti za 2020. godinu kojim se Glavnoj skupštini predlaže da se dioničarima isplatii dividenda u iznosu od 9 kuna po dionici

92

Nadzorni odbor Podravke na sjednici održanoj 30. travnja dao je suglasnost Upravi Podravke za pokretanje investicijskog ciklusa koji će se odvijati u nekoliko faza. Time Podravka, među ostalim, pokretanjem procesa optimizacije logistike, kreće u izradu projekta investicije u novi logističko-distributivni centar.

Nadzorni odbor usvojio je i prijedlog odluke o upotrebi dobiti za 2020. godinu kojim se, između ostaloga, predlaže isplata dividende o 9 kuna po dionici.

Investicija u novi logističko-distributivni centar

Cilj investicije je optimizacija ukupnih logističkih operacija koja će unaprijediti učinkovitost Grupe Podravka i pridonijeti podizanju konkurentnosti ukupnog poslovanja. U okviru odobrenog investicijskog ciklusa, Nadzorni odbor dao je prethodnu suglasnost za informatičku i energetsku rekonstrukciju, kao i modernizaciju poslovne zgrade u Koprivnici radi unaprjeđenja energetske učinkovitosti, korporativne i informacijske sigurnosti sustava te stvaranja odgovarajućih uvjeta za rad koji će potpuno zadovoljavati propisane zakonske norme te odgovarati novim zahtjevima u vremenu nakon pandemije uzrokovane koronavirusom.

Uz ova dva vrlo važna projekta Grupu Podravka očekuje još nekoliko važnijih projekata kojima se nastoji tehničko-tehnološki modernizirati i digitalno transformirati kompaniju te je dovesti na optimalnu razinu razvijenosti kako bi mogla adekvatno odgovoriti sve većim zahtjevima brojnih tržišta na kojima posluje.

Prihodi od prodaje 1,08 mlrd kuna, neto dobit 105,2 mil. kn

Nadzorni odbor je u petak potvrdio rezultate poslovanja za prvo tromjesečje 2021. godine i izrazio zadovoljstvo ostvarenim rastom profitabilnosti u vrlo izazovnoj godini. U navedenom razdoblju Grupa Podravka ostvarila je neto dobit u iznosu od 105,2 milijuna kuna, što predstavlja rast od 15,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

EBITDA za prvo tromjesečje ove godine iznosi 184,5 milijuna kuna,  što je za 4,2 posto bolji rezultat u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Pozitivan rezultat potvrđuje da se Podravka uspješno prilagodila poslovanju u nepredviđenim, izvanrednim situacijama te da je pokazala snagu i izdrživost svog poslovnog modela.

Prihodi od prodaje su u prvom tromjesečju ove godine iznosili 1,08 milijardi kuna te su očekivano niži u odnosu na usporedno razdoblje, ali u skladu su s usvojenim planom poslovanja za ovu godinu. Očekivani pad prihoda od prodaje u odnosu na 2020. godinu posljedica je neuobičajeno velikog povlačenja robe te stvaranja dodatnih zaliha kod kupaca u ožujku prošle godine, što je bila posljedica uvođenja zatvaranja (lockdowna) u većini zemalja u kojima je Grupa Podravka prisutna.

Rast prihoda na tržištima Zapadne Europe i prekooceanskih zemalja

No, na tržištima Zapadne Europe i prekooceanskih zemalja ostvaren je  rast prihoda od prodaje za 4,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Navedeni rezultati ostvareni su pod velikim utjecajem mjera ograničenog kretanja i poslovanja u mnogim zemljama u kojima Grupa Podravka posluje, zbog čega brojni, primjerice institucionalni kupci (škole, domovi, bolnice i sl.) posluju smanjenim kapacitetom pa tako naručuju i manje proizvoda.

Negativan utjecaj posebno se odražava na tržištu Slovenije gdje je Žito veliki dobavljač navedenim kupcima.

No, ako se usporede ukupni prihodi od prodaje iz prvog tromjesečja ove godine s usporednim razdobljem 2019. godine, koja nije bila obilježena krizom uzrokovanom koronom, tada rasta navedenih prihoda iznosi oko 6 posto, što svakako pokazuje pozitivne trendove u poslovanju kompanije.

Predložena dividenda od 9 kuna po dionici

Dionica Podravke u prvom tromjesečju ove godine zabilježila je dvoznamenkasti rast od 13,4 posto u odnosu na kraj 2020. godine, što potvrđuje vjeru ulagača u daljnji rast i razvoj kompanije.

Nadzorni odbor razmotrio je i usvojio revidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za 2020. godinu. Nakon iznimno uspješne 2019. Grupa Podravka nastavila je s uspješnim poslovanjem i u 2020. godini u kojoj je ostvarena netodobit od 248,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 12,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 4,5,milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Sukladno ostvarenom rezultatu, Nadzorni odbor je usvojio i prijedlog odluke o upotrebi dobiti za 2020. godinu te ga uputio Glavnoj skupštini Podravke d.d. na donošenje temeljem kojeg se predlaže isplata dividende dioničarima Podravke d.d. u iznosu od 9 kuna po dionici.

>>Martina Dalić potvrđena kao predsjednica Uprave Podravke