Zahvaljujući media brunchu tvrtke Milšped imali smo priliku razgledati i novootvoreni heritage (baština) hotel – art’otel Zagreb.

Smješten je u samom centru grada, na križanju Petrinjske i Amruševe ulice, u zgradi koju su 1928. godine sagradili arhitekti Freudenreich & Deutsch. To jedan od najboljih primjera Art Déco arhitekture u glavnome gradu. Obnovu je pratila suradnja s konzervatorima pa se u potpunosti sačuvao njezin autentični izgled.

Hotel je u vlasništvu Arena Hospitality Groupa, tvrtke ranije poznate pod imenom Arenaturist. Portfelj im se sastoji od 29 objekata u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem s oko 10.000 smještajnih jedinica, stoji na njihovim internetskim stranicama.

Osim upravljanja i razvijanja vlastitog brenda Arena, kroz PPHE Hotel Group Limited imaju ekskluzivno pravo upravljanja i razvoja međunarodnog brenda Park Plaza u 18 zemalja Srednje i Istočne Europe te Njemačke, kao i pravo upravljanja objektima brenda art’otel.

Umjetnost na dohvat ruke

art’otel Zagreb je peti hotel u Europi pod tim brendom, a svima im je zajedničko što uvijek imaju jednog “umjetnika s potpisom” (engl. signature artist) čija djela cijelom prostoru daju poseban pečat.

U Zagrebu je to slikar i grafički dizajner Boris Bućan koji je preminuo u svibnju ove godine. Njegovi radovi se nalaze u zajedničkim prostorijama kao i u hotelskim sobama. Tako je ovaj art’otel pretvoren u jednu veliku i jedinstvenu galeriju.

Hotel ima 110 soba i četiri dvorane za sastanke, a na etaži -1 su smješteni bazen, spa te fitness centar.

Gastronomska avantura

U sklopu hotela nalazi se i panazijski restoran Yezi koji ujedinjuje tradicionalni i inovativni dim sum (azijski obrok koji se sastoji od različitih, a malih porcija hrane), miksologiju, umjetnost ispijanja čaja i europsku slastičarnicu. U restoran se ulazi iz Amruševe ulice.

Glavni chef Grupe je Werner Seebach, izvršni kuhar Dino Knežević, a chef zadužen za dim sum Tom Tian Hau Low.

Inače, Knežević je dobio Gault & Millau nagradu za mladog talenta godine 2021. dok je radio u restoranu Nobilion u sklopu hotela Ikador.

Uz restoran je i bar u kojem se među ostalim može uživati u koktelima inspiriranim azijskom filozofijom pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda.

Na vrhu hotela je terasa na kojoj su već sada vertikalni vrtovi koji daju cijelom prostoru poseban štih. No, posjetitelji će za otvorenje “rooftop bara” ipak morati pričekati toplije dane i proljeće 2024. godine.

foto: Zinka Kocijan