Milšped do 2025. planira zaposliti do 100 ljudi u logističkom parku kod Samobora

Skladišne kapacitete planiramo povećati za 10.000 m2, uz povećanje zaposlenosti i implementaciju AI rješenja, izjavio je direktor hrvatske podružnice Milšpeda Ognjen Bojanac

172
Milsped Hrvatska
Ognjen Bojanac, direktor hrvatske podružnice tvrtke Milšped

“Planiramo sredinom 2025. proširiti skladišne kapacitete za novih 10.000 m2 u sklopu logističkog parka RC Zone Samobor koji se gradi u gospodarskoj zoni Bobovica”, istaknuo je Ognjen Bojanac, direktor hrvatske podružnice tvrtke Milšped na media brunchu u novootvorenom hotelu art’otel Zagreb u četvrtak.

Taj park gradi češki fond RC Europe i imat će više od 86.000 m2. Njegova pozicija je strateški iznimno zanimljiva jer se nalazi na granici Slovenije i Hrvatske, a u blizini izlaza na autocestu A3.

Tvrtka Milšped u Hrvatskoj ima više od 170 zaposlenih, a u iduće dvije godine zbog izgradnje novog skladišta planiraju taj broj povećati za 50 do 100 ljudi.

“Vrlo vjerojatno ćemo u skladištu koristiti i rješenja umjetne inteligencije (AI) jer se već sada osjeća nedostatak radne snage”, rekao je Bojanac za točkanai.hr, dodavši kako trenutačno imaju oko 15 % stranih zaposlenika. Kaže kako ih najviše dolazi iz Nepala, a zapošljavaju ih putem raznih agencija za posredovanje pri zapošljavanju.

Od Žitnjaka do Svete Nedelje

Milšped u Hrvatskoj posluje od 2013. kad su imali malo skladište na Žitnjaku s desetak zaposlenih da bi se prije dvije godine preselili u Svetu Nedelju u moderno skladište koje se prostire na 22.000 m2.

Bave se uslugama logistike, skladištenja i transporta. “Pojednostavljeno ako želite robu iz Kine, mi ju preuzmemo i prevezemo do zračne luke Rijeka ili Zagreb, smještamo u naše skladište, ocarinjujemo i dostavljamo na bilo koju adresu u Hrvatskoj, regiji ili Europskoj uniji”, pojašnjava Bojanac.

Dodao je kako rade s klijentima koji su redom renomirane međunarodne korporacije, a u Hrvatskoj su se profilirali u tekstilnoj industriji. Klijenti su im H&M, New Yorker, Fashion and Friends, Modiana, Mana … Uz to, njihov je klijent i Ikea, jedan od najvećih distributera namještaja.

Globalni izazovi

Bojanac naglašava kako nisu toliko izloženi izazovima na hrvatskom tržištu koliko su oni prisutni na globalnom tržištu. “Zadnjih pet godina poslovanja su nam obilježili brojni izazovi, od zatvaranja skladišta i tokova roba zbog lock downa, pa do naglog otvaranja i velike potražnje za robom što je rezultiralo nemogućnosti isporuka na svjetskoj razini. Osim toga, unazad više od godinu dana tu je i rat u Ukrajini koji je doveo do ekstremnog poskupljenja goriva”, ustvrdio je Bojanac.

Inače, hrvatski ogranak tvrtke je članica veće grupacije Milšped koja je ove godine proslavila 30 godina globalnog poslovanja.

Direktorica marketinga Milšped Grupe Maja Simić istaknula je kako je iza njih dug put od beogradske kancelarije s nekoliko zaposlenih osnovane 1993. godine do 3.500 zaposlenika koliko imaju danas.

Milšped Group

Budućnost logistike: Ulaganja u zaposlenike, digitalizaciju, održivost…

“U tih 30 godina izrasli smo u tržišnog lidera u oblasti transporta i logistike, s prisustvom u 14 zemalja na tri kontinenta (Europa, Amerika i Azija) s godišnjim prihodom od 540.000.000 eura. Imamo više od 520.000 m2 skladišnog kapaciteta, a zahvaljujući konstantnim ulaganjima planiramo ga povećati”, ustvrdila je Simić.

U svom sastavu Grupa ima i 4 specijalizirane kompanije članice: MBOX (željezničko-cestovni intermodalni terminal), Sky Cargo, M-One i AML, specijalizirane za intermodalni prijevoz, avionski prijevoz, e-commerce i logističke usluge.

Iznimno im je važno društveno odgovorno i održivo poslovanje te su u tu svrhu implementirali niz projekata. Među ostalim i solarne panele na skladištima, a sve više se orijentiraju na željeznički transport zbog smanjenja emisija CO2.

“Planiramo i dalje nastaviti s kontinuiranim ulaganjima u zaposlenike, održivo poslovanje, infrastrukturne kapacitete, digitalizaciju te ozelenjavanje logistike uz pružanje najviših standarda kvalitete naših usluga“, zaključila je Simić.