Potpisan ugovor za gradnju MHE Otočac vrijedan 90 mil. kuna

Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kilovatsati, što je dovoljno za opskrbu oko 1500 kućanstava. Predviđeno trajanje izgradnje je dvije godine od potpisa ugovora

67
MHE Otočac
Ugovor je u ime investitora potpisala Nastja Kuharić, direktorica tvrtke Male hidre d.o.o.. a u ime izvođača Željko Tukša, predsjednik Uprave Končar – Inženjeringa d.o.o. [Izvor: HEP]

Tvrtke Male hidre d.o.o. i Končar – Inženjering d.o.o. sklopile su ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac (MHE Otočac), vrijedan 90 milijuna kuna. Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kilovatsati, što je dovoljno za opskrbu oko 1500 kućanstava. Nositelj projekta je društvo Male hidre d.o.o., kojem su osnivači HEP d.d. i Končar – Obnovljivi izvori d.o.o., a glavni izvođač radova društvo Kočar – Inženjering d.o.o. Predviđeno trajanje izgradnje je dvije godine od potpisa ugovora.

Ugovor je u ime investitora potpisala Nastja Kuharić, direktorica tvrtke Male hidre d.o.o. te u ime izvođača Željko Tukša, predsjednik Uprave Končar – Inženjeringa d.o.o.

Mala hidroelektrana Otočac sastojat će se od tri proizvodne jedinice, a izgradit će se na području naselja Šumečica, uz odvodni kanal tunela Lika-Gacka kojim se vode rijeke Like prevode u rijeku Gacku. Stavljanjem u funkciju MHE Otočac dodatno se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like, odnosno iskorištava se njen preostali hidroenergetski potencijal, prije njenog spajanja s rijekom Gackom. Izgradnjom se neće promijeniti postojeći protok rijeke Like, već će se voda umjesto protoka preko dvije postojeće vodne stepenice preusmjeriti na objekte buduće MHE Otočac.

“Osim poticanja domaće proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, projekt MHE Otočac povećat će sigurnost opskrbe na području Grada Otočca te omogućiti angažman lokalnih obrtnika i drugih poduzetnika tijekom izgradnje i održavanja hidroelektrane. Izgradnja nove hidroelektrane pružit će dodatna potrebna znanja i iskustva svim sudionicima uključenima u izgradnju, kako stručnjacima HEP-a i Končara, tako i ostalim domaćim tvrtkama uključenim u projekt”, navodi se u priopćenju HEP-a.

“Suradnjom s Končarom potičemo razvoj i konkurentnost domaće elektroindustrije. Na području Ličko-senjske županije HEP realizira i niz drugih projekata, od koji je najveći druga faza HES Senj vrijedna 3,45 milijardi kuna. Ove je godine početkom radova na tunelu i kanalu Bakovac – Lika u punom smislu riječi počela realizacija prvog dijela tog projekta – Hidroenergetskog sustava Kosinj. Značajna se ulaganja odnose i na distribucijsku mrežu, čak 150 milijuna kuna u razdoblju od 2020. do kraja 2022. godine. Spomenute investicije potvrđuju da je HEP i ovu krizu dočekao spreman i stabilan i da će dati puni doprinos provedbi mjera Vlade Republike Hrvatske”, poručio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

“Novi iskorak u tehničkom rješenju, razvojem potopljenog hidroagregata, otvara mogućnosti korištenja hidroenergije na mjestima bez velikih brana i akumulacija i bez dodatnih zahvata u prirodi. Proizvod je plod istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a namijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja energije vode s niskim padom. Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvest će Končar. Istraživanjem i razvojem ovakvih proizvoda Končar daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja“, istaknuo je pak Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.