Prijave za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije od 31. ožujka

Na Javni poziv, vrijedan 100 milijuna kuna, moći će se javiti jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnici, OPG-ovi, privatni iznajmljivači,, samostalne djelatnosti, a po prvi put su uključeni i upravitelji višestambenih zgrada, koji će se moći prijaviti u ime suvlasnika

83
Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije
foto: Fotonaponska elektrana Drnisplast, izvor: FZOEU

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će 30. ožujka Javni poziv, vrijedan 100 milijuna kuna, kojim će se pravnim osobama sufinancirati sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, izvijestili su iz Fonda.

Na Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije moći će se javiti jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostali proračunski i izvanproračunski korisnici, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatni iznajmljivači, kao i samostalne djelatnosti i ostali pravni subjekti (izuzev udruga). To po prvi put uključuje i upravitelje višestambenih zgrada, koji će se moći prijaviti u ime suvlasnika, te vjerske zajednice.

Prijaviteljima na raspolaganju 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja

Svoju prijavu za sufinanciranje prijavitelji mogu poslati od 31.03. od 9 sati, bilo preporučenom poštom ili osobno predati u prijemni ured Fonda na adresi Radnička cesta 80, Zagreb. Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava, navode iz Fonda.

„Poziv je vrijedan 100 milijuna kuna i bit će dostupan širokom krugu korisnika, od kojih mnogi radi poskupljenja energenata imaju povećane troškove poslovanja. Primjenom ovakvih sustava mogu osigurati racionalnije korištenje energije, ali i niže troškove.“ istaknuo je Siniša Kukić, direktor Fonda.

Za pojedinog korisnika bit će dostupno maksimalno do 1.4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Prijaviteljima će biti na raspolaganju 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o lokaciji na kojoj se provodi projekt, a sredstva mogu dobiti za dizalice topline, sunčane toplinske kolektore, kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove te za integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

Sufinancirat će se i izrada glavnog projekta te stručni nadzor

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta, jednog od obveznih dokumenata za prijavu. Za projekt je moguće dobiti do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24.9.2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.

Kako bi se osigurala kvaliteta izvedbe planiranog projekta, opravdani trošak je i stručni nadzor, sufinanciran također s do 40% opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji. Naime, pojedina prijava može podrazumijevati ugradnju različitih sustava OIE na više lokacija.

Bespovratna sredstva za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama bit će dostupna i građanima, za koje se sličan poziv Fonda očekuje najesen.