Ideje, trud i strast donijeli Putničkoj luci Gaženica titulu Luke godine

Struka je ocijenila da je putnička luka u Gaženici u konkurenciji s norveškom lukom OldenLeon te japanske Yokohame u protekloj godini postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja

u 10:56 Zadnja izmjena: 12.09.2019 u 13:35
63
Putnička luka Gaženica
Putnička luka Gaženica (foto: Boris Kačan, ZIPO/GPH)

Zadar Cruise Port (Putnička luka Gaženica) proglašena je Lukom godine 2019. na prestižnoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards 2019. održanoj u Hamburgu. Priznanje je to struke koja je u kategoriji “Luka godine“ između Zadar Cruise Porta, norveške luke Olden /Loen te japanske Yokohame ocijenila da je putnička luka u Gaženici u posljednjih godinu dana postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja.

Koncesionar putničke luke u Gaženici, Zadar International Port Operations d.o.o. (ZIPO), tvrtka je u većinskom vlasništvu Global Ports Holdinga (GPH).

“Otkako je Zadar Cruise Port ušao u GPH-ovu globalnu mrežu luka za kružna putovanja, potpuno smo se posvetili uvođenju najboljih praksa i standarda u upravljanju lukama koje smo stekli kroz godine iskustva. Jako nas veseli ova nagrada koju dodjeljuje struka jer je ona potvrda da se sav trud uložen u ovu luku, od strane Zadarske županije, Lučke uprave Zadar i GPH-a, isplatio. Ova nagrada motivira nas da nastavimo s radom u Zadru i u svim ostalim lukama kojima upravljamo“, istaknuo je predsjednik uprave Global Ports Holdinga Emre Sayın.

Promocija grada Zadra i Županije

Nova glavna direktorica Zadar International Ports Holdinga Rebeka V. Pevec koja je radila na procesu nominacije te je upoznata s procedurama koje su bile potrebne za ulazak među tri finalista ovom je prigodom izjavila: “Ovo je doista veliki uspjeh, iznimno smo sretni i ponosni što je upravo naša luka proglašena za Luku godine 2019. Cijeli naš tim ovom je nagradom dobio priznanje za sav uložen trud te dodatan poticaj, ali i obvezu da u narednom razdoblju nastavimo s razvojem i napredovanjem.”

“S obzirom na to da smo prva hrvatska putnička luka koja je osvojila ovu nagradu, ovo je ujedno i iznimna promocija grada Zadra, zadarske regije, a i Hrvatske. Zadar je predivan grad i Zadarska županija ima toliko toga za ponuditi. Pružajući najbolju moguću uslugu gostima i posjetiteljima, posadi i kompanijama za kružna putovanja, sigurna sam da će pored struke i oni prepoznati napredak koji je Zadar Cruise Port ostvario kroz ovih proteklih godinu dana. Sve naše aktivnosti usmjerene su pružanju što boljeg doživljaja i dojma gostima koji posjećuju Zadar i regiju. Želja nam je i cilj, da smo kao luka i destinacija prepoznati po uslužnosti, profesionalizmu i sigurnosti“, naglasila je Pevec.

>>Stigao prvi kruzer na novi putnički terminal u Gaženici

Na dodjeli nagrada koja je organizirana u sklopu najvećeg sajma kružnih putovanja Seatrade Europe 2019 Zadar i Zadarsku županiju predstavljali su ZIPO i GPH, Lučka uprava Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Zadarske županije te Zračna luka Zadar. Upravo ta suradnja dovela je zadarsku luku do titule Luke godine, a cilj je uz daljnju suradnju u Zadar i Zadarsku županiju privući još veći broj posjetitelja.

Luka s vizijom

“Ovo je svjetski relevantno priznanje projektu Nove luke Gaženica. Zahvaljujem svima koji su kroz sve ove godine u njega ugrađivali ideje, trud i strast, a posebno onima koji su imali viziju razvoja Zadarske županije kao atraktivne i poželjne turističke destinacije. Ovo je dodatan poticaj da nastavimo razvijati sve potencijale luke s izvrsnom infrastrukturom, s konačnim ciljem da Zadru vratimo povijesni značaj ključne prometne točke istočne strane Jadrana, ali i da Gaženica bude primjer uspješnog prožimanja turizma, prometa i zaštite okoliša. Ukratko, luka s vizijom“, naglasio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

“Godinu dana nakon potpisivanja koncesijskog ugovora ubiremo prve velike plodove naše suradnje s ZIPO-om i matičnom globalnom kompanijom GPH-om. Pokazuje se ono što smo i najavljivali, da je kombinacija izvrsne infrastrukture i jednog od najvećih svjetskih lučkih operatera najbolji mogući put u izgradnji prepoznatljivosti Zadra i Zadarske županije kao svjetski relevantne destinacije kruzerskog turizma. Sada imamo još veću obavezu provoditi aktivnosti koje će pokazati da je luka Gaženica luka s vizijom. U toj se viziji isprepliću posjetiteljima ugodna i funkcionalna luka, s jakim fokusom na uvođenje alternativnih goriva i zaštitu klime i izgradnju atraktivne destinacije koja čuva prirodne ljepote i u najljepšem svjetlu otkriva hrvatsko kulturno nasljeđe“, izjavio je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Nagrada Seatrade Cruise Awards više se od 10 godina dodjeljuje najboljima u industriji kružnih putovanja te svake godine za titulu najbolje svjetske luke konkurira nekoliko stotina luka što pobjedu Zadar Cruise Porta čini izrazito značajnom za zadarski turizam i gospodarstvo, ali i razvitak turizma cijele Hrvatske.