Rusija neće isporučivati plin Europi dok se ne ukinu sankcije

Francuski predsjednik Emmanuele Macron se snažno zauzeo za razvoj europskih plinskih interkonekcija i zajedničku kupnju plina

36
[Image by Steve Buissinne from Pixabay]

Cijene plina porasle su za 25 posto nakon što je Rusija prekinula opskrbu Europe plinom putem plinovoda Sjeverni tok 1 zbog navodnih problema s glavnom turbinom. Rusija je objavila da neće opskrbljivati Europu plinom dok Zapad ne ukine sankcije. Europske države, prvenstveno Francuska i Njemačka, dogovaraju suradnju u slučaju prijeteće energetske krize.

Zatvaranje ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 uzdrmalo je financijska tržišta. Zbog vrtoglavo visokih cijena i nestašice energenata, euro je u odnosu na američki dolar pao na najnižu razinu u posljednja dva desetljeća.

Ruski Gazprom do daljnjeg neće slati plin u Europu Sjevernim tokom 1. Tvrde da na glavnoj plinskoj turbini curi ulje. Glasnogovornik Kremlja tvrdi da su sankcije prouzročile kaos u održavanju plinovoda. Odbacuje optužbe da isporukom plina Moskva ucjenjuje europske zemlje.

“Kvaliteta života pada, to je realnost. Građani će imati sve više pitanja za čelništvo svojih zemalja. Nije na nama da to komentiramo. Time se moraju pozabaviti čelnici zapadnih država koji donose apsurdne, nelogične i štetne odluke za vlastiti narod”, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da Ukrajinu i Europu čeka teška zima: “Ove zime Rusija se priprema na odlučan energetski udar na sve Europljane. Ključan odgovor na to je naše jedinstvo u obrani protiv terorističke države i jačanje pritiska na Rusiju,  a to uključuje sve razine sankcija i ograničavanje ruskih prihoda od nafte i plina”.

Europske države dogovaraju suradnju u suočavanju s energetskom krizom koju potiče Rusija. Nakon virtualnog sastanka s njemačkim kancelarom Olafom scholzom francuski predsjednik Emamnuele Macron izjavio je da će se dvije države međusobno pomagati: Njemačkoj treba plin iz Francuske, a Francuskoj električna energija iz Njemačke i već se radi an spajanju. Macron se snažno zauzeo za razvoj europskih plinskih interkonekcija i zajedničku kupnju plina.

“Ponajprije se zalažemo za praksu zajedničke nabave plina. Tako će Europa moći kupovati jeftinije kupujući zajedno. Radit ćemo an tome i mogu reći da kancelar Scholz dijeli tu viziju i razgovarali smo kako ju ostvariti na europskoj razini. Ako Europska komisija predloži ograničenje cijene plina iz plinovoda iz Rusije, Francuska će poduprijeti tu mjeru. To se činim prirodno i u skladu s našom politikom sankcija i smanjenja cijena. A cijene električne energije na europksom tržištu trebaju se oblikovati na koherentniji način i u povezanosti s cijenom proizvodnje”, poručio je francuski predsjednik.

Macron je predstavio i plan ekonomske suzdržanosti francuske vlade kojem je svrha ušteda 10 posto normalne potrošnje energije u Francuskoj i to dobrovoljnim sudjelovanjem svih u isključivnju rashladnih uređaja kada je vrućina i snižavanjem termostata za grijanje na 19 stupnjeva tijekom zime.