M+ Grupa: Darko Horvat vodit će investicije, a Tomislav Glavaš operativu

U sljedećoj fazi razvoja kompanija razdvaja poslovanje u investicijski holding Meritus ulaganja d.d. (M+ Grupa) te operativnu grupu koja posluje u BPO sektoru Meritus upravljanje d.o.o. (M+ Connect)

652
M+ Grupa
Darko Horvat novi je predsjednik krovnog društva, investicijskog holdinga Meritus ulaganja d.d. (M+ Grupa)

Društvo Meritus ulaganja d.d., na tržištu poznatije kao M+ Grupa, u 2019. prihodovalo je 327 milijuna kuna, što je rast od 51 posto u usporedbi s prethodnom godinom, pokazuje revidirano financijsko izvješće o poslovanju. EBITDA iznosi 44,6 milijuna kuna, što je 77 posto više nego 2018. godine.

Na rast prihoda u 2019. utjecale su strateške odluke Uprave i Nadzornog odbora, organski rast i poslovna događanja, poput izlaska na Zagrebačku burzu uz podršku svih vodećih hrvatskih institucionalnih investitora, te nove akvizicije koje je Grupa uspješno realizirala, navodi se u priopćenju kompanije.

Razdvajanje investicijskog i operativnog poslovanja

U sljedećoj fazi razvoja kompanija će razdvojiti poslovanje u investicijski holding Meritus ulaganja d.d. (M+ Grupa) koji je uvršten na Zagrebačku burzu, te operativnu grupu koja posluje u BPO sektoru Meritus upravljanje d.o.o. (M+ Connect) u kojoj vlasnički udjel drži fond Mid Europa Partners.

Investicijskim holdingom M+ Grupom, upravljat će novi predsjednik Uprave Darko Horvat, koji na toj poziciji mijenja dosadašnjeg predsjednika Ivana Posavca koji pak karijeru nastavlja izvan + Grupe.

Darko Horvat ima više od 10 godina radnog iskustva u vodećim revizorskim i konzultantskim tvrtkama, kao i tvrtkama za porezno savjetovanje. Prije dolaska u M+ Grupu radio je kao stariji menadžer u tvrtkama Deloitte Hrvatska i Deloitte USA, gdje je bio zadužen za procjenu rizika i financijsko planiranje za klijente od iznimne važnosti te planiranje izvršenja i razvoj softvera.

Do imenovanja za predsjednika Uprave M+ Grupe obnašao je dužnosti člana Uprave društva M+ Grupa (Meritus ulaganja d.d.) i člana Uprave M+ Connecta (Meritus upravljanje d.o.o.). U tom trogodišnjem razdoblju je Grupa, pod vodstvom tima u kojem je za financije i kontroling bio zadužen Horvat, ostvarila iznimne financijske rezultate. Prihodi kompanije narasli su 3,5 puta, dok je EBITDA narasla 14 puta kroz niz akvizicija vođenih Horvatovim financijskim timom.

>>M+ Grupa postaje jedan od najvećih privatnih poslodavaca u Hrvatskoj

Tomislav Glavaš preuzima upravljanje M+ Connectom

Operativnim ogrankom kompanije, tvrtkom kćeri Meritus upravljanje d.o.o. odnosno M+ Connectom, upravljat će kao izvršni direktor Tomislav Glavaš, koji je imenovan i članom Uprave M+ Grupe. U protekle tri godine Tomislav Glavaš bio je direktor kontrolinga i nabave te izvršni direktor pojedinih portfeljnih kompanija te glavni operativni direktor i član Uprave M+ Connecta.

Razvojem novih BPO usluga te IT rješenja menadžerski tim i zaposlenici M+ Grupe, u kojem je Glavaš bio odgovoran za operativno poslovanje, stvorili su regionalnog lidera koji pruža usluge za više od 200 klijenata u 58 zemalja i zapošljava više od sedam tisuća ljudi.

Radeći za međunarodne kompanije u sektorima telekomunikacija, revizije i financija, Glavaš je stekao višegodišnje iskustvo u savjetovanju, financijama i kontrolingu. Prije dolaska u M+ Grupu radio je kao koordinator planiranja za HT grupu, dok je u tvrtki Deloitte radio na projektima revizije i savjetovanja za neke od najvećih kompanija i banaka u regiji.

Sandi Češko ulazi u Nadzorni odbor

Jednogodišnji mandat završava predsjedniku Nadzornog odbora M+ Grupe Zvonimiru Mršiću koji će nastaviti savjetovati grupu o strategiji, akvizicijama i korporativnom upravljanju. Mršić je operativni partner u američkom konzultantskom društvu Spitzberg Partners LLC, zadužen za upravljanje investicijama u Adria regiji. Bivši gradonačelnik Koprivnice i predsjednik Uprave Podravke član je SDP-a i početkom godine se aktivirao na izradi gospodarske politike stranke.

Na mjestu predsjednika Nadzornog odbora vjerojatno će ga zamijeniti Sandi Češko, koji bi na skupštini društva u lipnju trebao biti potvrđen za člana Nadzornog odbora. Češko je osnivač i predsjednik Uprave slovenske tvrtke Studio Moderna Holdings, najvećeg europskog multichannel retailera koja ima više od osam tisuća zaposlenih i operativan je u više od 20 zemalja središnje i istočne Europe, Rusije i Turske. U Studio Modernu su 2011. investirali globalni private equity fondovi General Atlantic, Franklin Templeton Emerging Markets, Insight Venture Partners i JH Partners. Češko je kao predsjednik Nadzornog odbora nastavio voditi strateški razvoj tvrtke i nakon ulaska fondova u vlasničku strukturu, kroz rapidan daljnji rast.