Uptake Technologies
Brad Keywell, izvršni direktor i suosnivačtvrtke Uptake Technologies (izvor Uptake Technologies)

Pedesetogodišnji Brad Keywell, suosnivač i izvršni direktor američke tvrtke Uptake Technologies, proglašen je EY svjetskim poduzetnikom godine 2019. na svečanoj dodjeli nagrada u monegaškoj Dvorani zvijezda. Brad je izabran između u konkurenciji 57 poduzetnika pobjednika iz 47 zemalja i teritorija.

Među njima bili su Hirotake Yano, osnivač japanskog lanca diskontnih trgovina Daiso, i braća Mohsin i Zuber Issa, suosnivači EG Groupe koja posjeduje 5200 benzinskih postaja širom svijeta. Hrvatsku su predstavljali braća Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić iz tvrtke Infobip.

U 19-godišnjoj povijesti izbora Brad Keywell treći je američki dobitnik ovog priznanja. Prije njega EY poduzetnicima godine proglašeni su Hamdi Ulukaya iz tvrtke Chobani 2013. godine te Wayne Huizenga iz Huizenga Holdinga 2005. godine.

>>Brad Keywell iz Uptake Technologiesa je EY svjetski poduzetnik godine

Tvrtka Uptake Technologies razvija i nudi rješenja za prediktivnu analitiku. Riječ je o Software-as-a-Service platformi koja pomoću senzora prikuplja i interpretira velike količine podatke u industrijskim sustavima te predviđa potencijalne probleme prije nego što oni doista nastanu.

“Imamo platformu koja može pomoći teškoj industriji da bude produktivnija, pouzdanija i sigurnija”, istaknuo je Keywell prilikom dodjele nagrade. Uvjeren je da će umjetna inteligencija promijeniti čovječanstvo na bolje.

>>Ascalia štedi energiju i resurse industriji i gradovima

Ideju je dobio nakon što je zbog neispravnog zrakoplova odgođen let njegove kćeri. Zrakoplovna tvrtka nije imala spreman zamjenski dio. Keywell kaže da njihova tehnologija zahvaljujući boljem održavanju strojeva i kraćem vremenu čekanja može uštedjeti klijentima milijune dolara.

Uptake integrira stručna znanja iz raznih industrija, znanost o podacima te upravljanje podacima i procesima kako bi postojeće sustave učinio sigurnijim, efikasnijim i produktivnijim. Njihove usluge koriste tvrtke iz raznih sektora: maloprodaje, rudarstva, graditeljstva, energetike, željezničkog i zračnog prometa… Među njima su Rolls-Royce, Caterpillar i američka vojska.

Osnivač sedam tehnoloških tvrtki

Brad Keywell iskusan je poduzetnik, osnivač sedam tehnoloških tvrtki, i idejni začetnik niza inovativnih ideja i platformi. Osim Uptakea, suosnivač je Groupona, Echo Global Logistics (obje tvrtke izlistane su na NASDAQ-u), Media Oceana i Drivina (obje tvrtke su prodane); i Tempusa, tvrtke koja je fokusirana na analitičku primjenu podatka u molekularnoj i kliničkoj medicini. Osnivač je i izvršni direktor tvrtke Lightbank koja ulaže u tehnološke tvrtke u razvoju.

Uptake Technologies osnovao je 2014. zajedno s Ericom Lefkofskyim. Lefkofsky je također jedan od osnivača Groupona, a s Keywellom je pokrenuo Echo Global Logistics, Tempus i Uptake. Sjedište tvrtke je u Chicagu, a urede ima u San Franciscu, Houstonu, Albuquerqueu, Rijadu i Mississaugi.

Četiri godine nakon osnivanja Uptake ima oko 550 zaposlenih, a vrijednost tvrtke procjenjuje se na oko 2,3 milijarde dolara. CNBC uvrstio ju je među vodećih 50 globalnih disruptora.

Prvi partner – Caterpillar

Prvi manjinski ulagač u Uptake, u ožujku 2015. godine, bio je Caterpillar. Cilj je bio razviti kroz zajednički projekt sustav za nadzor i efikasniju primjenu oko tri milijuna Caterpillarovih uređaja na terenu. U rujnu 2016. utemeljeno je strateško partnerstvo s Caterpillarovom tvrtkom Progress Rail iz kojeg je nastao EMD Uptime, prediktivna platforma za željezničku industriju.

U ožujku 2017. suradnju s Uptakeom ugovorio je Berkshire Hathaway Energy, tvrtka u vlasništvu Warrena Buffetta koja se bavi obnovljivim izvorima energije i upravlja portfeljom vrijednim 84 milijarde dolara. Njene dvije podružnice, BHE Renewables i MidAmerican Energy Company, sada koriste Uptakeov softver za nadzor i povezivanje svojih vjetroturbina.

U travnju se tvrtka udružila s tvrtkom J.D. Power u razvoju novih analitičkih proizvoda za automobilsku industriju, komunalne i telekomunikacijske tvrtke. Proizvođačima originalne opreme i operatorima u ove tri industrije omogućit će prikupljanje podataka o milijunima novopriključenih uređaja u proizvodnim pogonima, vozilima, pametnim brojilima i mrežnim uređajima. Dvije tvrtke pripremat će neovisne studije o referentnim vrijednostima za industriju, podatke i analitičke proizvode, a nudit će i savjetodavne usluge.

U četiri runde prikupljeno 218 mil dolara investicija

Uptake je do sada kroz četiri runde financiranja privukao ulaganja u iznosu od 218 milijuna dolara.

U inicijalnoj financijskoj rundi u ožujku 2015. prikupljeno je 6 milijuna dolara. Nakon druge runde u listopadu 2015. Uptake je objavio da je prikupio 45 milijuna dolara od Venture Capital ulagača predvođenih GreatPoint Ventures te postojećih investitorima među kojima su bili New Enterprise Associates i Caterpillar. Tada je vrijednost kompanije procijenjena na milijardu dolara.

U veljači 2017. investicijska tvrtka Revolution Growth objavila je da će podržati Uptake s 40 milijuna dolara u sklopu serije C runde. U toj financijskoj rundi također su sudjelovali drugi ulagači. To je podiglo vrijednost Uptakea na 2 milijarde dolara.

U studenom 2017. Uptake je zatvorio za sada posljednju seriju D u iznosu od 117 milijuna dolara, nakon koje je vrijednost kompanije procijenjena na 2,3 milijarde dolara.

Osim što je uspješan poduzetnik, Brad Keywell je i filantrop. Pokrenuo je neprofitnu organizaciju Future Founders koja pomaže mladima u manjim gradovima da pokrenu vlastiti posao. Sa suprugom Kim osnovao je Zakladu Keywell koja podupire socijalno poduzetništvo. Potpisali su 2016. ugovor kojim su se obvezali da će založiti polovinu svoje imovine. Potpisnici su uz njih Bill i Melinda Gates, Warren Buffett i Chris Hohn, aktivistički investitor koji stoji iza Children’s Investment Funda.


Sadržaj omogućila Addiko banka