Što donosi Vladin plan liberalizacije tržišta odvjetničkih usluga

Odvjetnici bi trebali odustati od fiksnih tarifa, ukinula bi se obveza pridržavanja minimalne satnice, dopustilo bi im se reklamiranje i oglašavanje te zastupanje u državama članicama Europske unije

113
[Image by Mona Tootoonchinia from Pixabay]

Akcijski plan Vlade za liberalizaciju tržišta usluga obuhvaća i odvjetnike.Oni bi trebali odustati od fiksnih tarifa, ukinula bi se obveza pridržavanja minimalne satnice, dopustilo bi im se reklamiranje i oglašavanje te zastupanje u državama članicama Europske unije. Istovremeno bi se odvjetnicima iz drugih članica Unije otvorio prostor za rad u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

I dok iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja tvrde kako su mjere koordinirane između ministarstava pravosuđa i gospodarstva te Hrvatske odvjetničke komore (HOK), u Komori kažu da ne znaju kakve izmjene priprema Vlada, ali da im je na temelju vlastitih kontakata u Bruxellesu jasno da Europska komisija snažno pritišće kako bi se “interveniralo u dostignute standarde i neovisnost odvjetništva”.

Svrstavanje odvjetništva u tržišne djelatnosti

Dopredsjednik odvjetničke komora Mladen Klasić tumači kako se odvjetništvo pokušava svrstati u gospodarske djelatnosti, a ne u pravosuđe.

“Ta teza o gospodarskoj djelatnosti vrlo je opasna i zlonamjerna, a da je netočna u uvjetima Hrvatske i njena ustavnopravnog ustroja potvrdili su Ustavni i Vrhovni sud brojnim recentnim odlukama koje su objavljene”, kaže Klasić.

Svrstavanje odvjetničke službe u gospodarske djelatnosti Klasić smatra miješanjem u njezin ustroj pri čemu se ignoriraju i krše načela samostalnosti i neovisnosti odvjetnika, o odvjetničkoj komori kao jedinom regulatoru odvjetništva te odgovornosti Komore za rad i djelovanje odvjetnika.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poručuju pak kako je odvjetništvo, pogotovo ako govorimo o pravnom savjetovanju, tržišna djelatnost i za razliku od, na primjer, javnih bilježnika, nije isključena iz primjene Europske direktive o javnim uslugama.

Dodatno pojašnjavaju kako je zabrana oglašavanja ukinuta prije nekoliko godina, a sada bi se oglašavanje dodatno olakšalo uz poštivanje pravila odvjetničke struke.

Ukidanje minimalne satnice

Sukladno EU direktivi o uslugama fleksibilizirat će se određivanje minimalnog iznosa satnice za rad odvjetnika, tumače u Ministarstvu. Tvrde da liberalizacija minimalne satnice ne dovodi u pitanje ustavnu poziciju odvjetništva jer se standard struke uređuje autonomno, a tako će biti i ubuduće.

Ukidanje minimalne satnice, kojoj je svrha zaštita stranaka u smislu cijene i minimalne kvalitete usluga, slomit će se na leđima stranaka, upozorava odvjetnik Klasić.

Također, kaže da hrvatski odvjetnici rade u trgovačkim društvima u EU, ali u skladu s domicilnim propisima. U istom su položaju inozemni odvjetnici koji rade u Hrvatskoj i imaju ista prava i obveze kao hrvatski odvjetnici.

“Ovdje se skriva drugo pitanje, a to je da inozemni odvjetnici žele u Hrvatskoj ostvarivati prava koja nemaju ni u svojoj domicilnoj zemlji, što bi dovelo do apsurda da bi HOK kao regulator profesije odgovarao za takvog inozemnog odvjetnika. Pitanje obavljanja pojedinih radnji stranih odvjetnika iz EU nije nikakav problem i to već godinama funkcionira, a zbog čega se to ne objavljuje nije na HOK-u. Pogledajte, na primjer, predmet Ine i slične”, rekao je Klasić.

Liberalizacija tržišta usluga dio je regulatorne reforme koju provodi Ministarstvo gospodarstva u okviru Nacionalnog plana reformi. Cilj je poticati konkurentnost na tržištu usluga smanjenjem razine regulacije profesija te spriječiti nova regulatorna ograničenja.

“Uzimajući u obzir relevantne javne politike i dobre prakse na razini Europske unije, cilj je uklanjati prekomjerne neopravdane regulatorne i administrativne zahtjeve za pristup tržištu usluga”, navodi se u Akcijskom planu. Kao primjeri prepreka navode se fiksno regulirane cijene i tarife (posebno minimalne) te zabrana oglašavanje i marketinga.