WiFi4EU: Besplatan pristup internetu u Samoboru, Pučišću, Tounju i Trpnju

Riječ je o programa WiFi4EU kojim su europskim jedinicama lokalna samuprave na natječaju dodijeljeni vaučeri u vrijednosti od 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima: parkovima, trgovima, javnim zgradama...

62
besplatan WiFi

Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet na javnim prostorima u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj. Riječ je o programa WiFi4EU kojim su europskim jedinicama lokalna samuprave na natječaju dodijeljeni vaučeri u vrijednosti od 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima: parkovima, trgovima, javnim zgradama, knjižnicama, zdravstvenim ustankojim su ovama, muzejima…

Samobor, Pučišća, Tounj i Trpank  su za realizaciju ovog projekta odabrali Hrvatski telekom.

Samobor

Na području Grada Samobora izvršeni su radovi na izgradnji infrastrukture za implementaciju besplatnog bežičnog interneta na pet lokacija. Na središnjem samoborskom trgu, Trgu kralja Tomislava, omogućen je besplatan internet za građane i turiste.

Također, besplatan WiFi moguće je koristiti na području Autobusnog kolodvora, kao i oko Sportske dvorane Samobor gdje se uz sportske aktivnosti održavaju i sve najveće gradske manifestacije. Pristupne točka nalaze se i na Trgu Matice hrvatske, kod samoborske kino dvorane koja je mjesto okupljanja i druženja mnogih Samoboraca i turista, te na  samoborskom Sajmištu.

Sve pristupne točke su u punoj funkcionalnosti, a čitav sustav, osim što je podigao razinu internetske povezanosti, omogućio je i veću pristupačnost interneta građanima.

Pučišća

Općina Pučišća je putem inicijative Europske komisije WiFi4EU dobila financijska sredstva koja je usmjerila u razvoj WiFi mreže pa su tako besplatnim pristupom internetu pokrivena sva tri naselja: Pučišća, Gornji Humac te Pražnica.

“Iznimno mi je drago što smo osigurali sredstva potrebna za implementaciju WiFi mreže čime smo, u suradnji s partnerom Hrvatskim Telekomom, postavili opremu i omogućili besplatan pristup internetu na ključnim lokacijama naselja i javnim sadržajima kao što su društveni domovi i prostorije za udruge, trgovi, dječje igralište s parkom i Klesarska škola. Ovim projektom osiguran je visokokvalitetan besplatan internet te se njime povećava standard i kvaliteta života u našoj općini”, izjavio je načelnik Općine Pučišća Marino Kaštelan.

Tounj

Općina Tounj je uspješnom prijavom na natječaj europske inicijative WiFi4EU osvojila voucher nakon čega je odabrala Hrvatski Telekom za realizaciju implementacije besplatnog interneta na najfrekventnijim lokacijama.

“Navedenim projektom postavljeno je i instalirano više unutarnjih i vanjskih pristupnih točaka za spajanje na besplatnu WiFi mrežu, čime se znatno podigla razina besplatnog pristupa internetu na našem području. WiFi-em smo pokrili područja od javnog interesa: Tounjski most, crkvu sv.Ivana Krstitelja, osnovnu školu, zgradu Općine, centralni trg, vatrogasni dom, rotor državne ceste D23 i županijske ceste 3220. Realizacijom navedenog projekta ostvarili smo namjeru da osiguramo besplatan pristup internetu za mještane Općine Tounj, koji koriste osobito oni mlađi. Također, uzeli smo u obzir i sve veći broj turista koji posjećuju naš kraj i koji često koriste moderne tehnologije. Izuzetno smo zadovoljni što smo ovaj projekt proveli uz stručnu pomoć Hrvatskog Telekoma“, izjavio je načelnik Općine Tounj Ivica Sopek.

Trpanj

Besplatan WiFi pristup omogućen je i u Općini Trpanj, mjestu na poluotoku Pelješcu, koja je također zahvaljujući inicijativi WiFi4EU osigurala sredstva za uspostavu moderne WiFi mreže kojom su pokrivene ključne lokacije.

Iz HT-a poručuju da će nastaviti s ulaganjima u kvalitetu i razvoj infrastrukture mobilne i fiksne mreže kako bi omogućili pristup kvalitetnom internetu što većem broju građana.